01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00

BLOG: DCAMCUT - Ustvarjanje predlog za avtomatično določitev točk vdevanja

Piše: Vekoslav Matanović

  • V DCAMCUT programu lahko v enem koraku določimo vse konture in točke vdevanja hkrati, in sicer z  izdelavo predlog, s katerimi si znatno skrajšamo čas programiranja.
  • Izdelava takšnih predlog je smotrna v primeru, ko na obdelovancu še nimamo določenih oziroma izdelanih izvrtin za vdevanje žice.
  • Za takšen primer DCAMCUT na koncu postopka ponudi tudi možnost izvoza poročila koordinat točk za uporabo na stroju za prebijanje lukenj.
  • Pomembno je omeniti tudi, da je opisana funkcija na voljo tako pri izbiri geometrije z uporabo 3D modela oziroma v načinu 4-osno, kot tudi v načinu 2-osno.
dcam slika 010
Na spodnjem primeru lahko vidimo, da je na obdelovancu potrebno obdelati tako pravokotne ter kombinirane oblike kot tudi krožnice.

dcam slika 1=

Predloge je potrebno nastaviti preden se lotimo določanja geometrije za rezanje.
Izdelati je potrebno dve predlogi (eno za cilindrične oblike in eno za vse ostale oblike). V glavnem meniju izberemo zavihek Predloge.
dcam slika 2=

Z desnim gumbom miške kliknemo na Predloge za vdevanja žice in izberemo Novo.
dcam slika 3=

Za cilindrične oblike na zavihku Predloga risbe za točke vdevanja žice pod Tip označimo Center kroga ter pod Začetni pogoji izberemo Center kroga.
dcam slika 4=

Za ostale oblike ustvarimo še eno predlogo in na zavihku Predloga risbe za točke vdevanja žice pod Tip označimo Začetni element in razdalja ter pod Začetni pogoji izberemo Najdaljši element.
dcam slika 5=

Na zavihku Točka vdevanja še določimo pravokotno Razdaljo od najdaljšega elementa in Relativno pozicijo na dolžini najdaljšega elementa v %. Prav tako lahko v tem meniju določimo Pozicijo žice glede na izbrano geometrijo.
dcam slika 6=

Na koncu obe predlogi aktiviramo tako, da jih obkljukamo pred izbiro kontur za rezanje.
dcam slika 7=

Za določanje kontur zaženemo v orodni vrstici gumb Določanje konture. Zažene se pogovorno okno, ki omogoča, da izberemo način določanja konture. Za naš primer bomo izbrali način 4-Osno, nato kliknemo na gumb Geometrija.
dcam slika 8=

Levo v drevesni strukturi se pojavi pogovorno okno Izbira v katerem je potrebno določiti izhodišče in model na katerem želimo ustvariti konture.
dcam slika 9=

Iz padajočega menija pod Koordinatni sistem izberemo ustrezno izhodišče in kliknemo na model, da ga izberemo za osnovo, na podlagi katere sistem lahko tvori konture.
Ponovno se pojavi pogovorno okno Določanje konture, kjer pritisnemo gumb Uporabiti, da sistem ustvari konture s pripadajočimi točkami vdevanja žice.
dcam slika 10=

Po izdelani G-kodi v pogovornem oknu Informacije programa kliknemo na zavihek NC izhod. Znotraj se pod Dodatna poročila nahaja parameter Zapiši datoteko o koordinatah vdevanja žice. Poročilo se ustvari takrat ko shranimo kos, najdemo ga v mapi, kjer je shranjen tudi osnovni kos.
dcam slika 11=

Ustvarita se dve datoteki s končnicama BHL in CNC.
Datoteko CNC lahko uvozimo v NC stroj za prebijanje izvrtin.
Določanje lastnosti konture, tehnologijo rezanja, režim dela, generacijo G-kode in simulacijo od te točke naprej izvajamo po ustaljenem postopku.
Za več informacij o tokratni vsebini, nam pišite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.
Žično erodiranje neposredno iz 3D modela. DCAMCUT za SolidWorks® nudi vso fleksibilnost in funkcionalnost sodobnega žičnega EDM programiranja neposredno na osnovi skic, površin in trdnih snovi.


Prijava