Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki
  • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: Delo od doma s SOLIDWORKS PDM

Piše: Tomaž Korošec

Če v podjetju uporabljate SOLIDWORKS PDM za delo z vašimi SOLIDWORKS in drugimi datotekami in želite do datotek dostopati od doma, obstaja več možnih rešitev, ki so opisane v nadaljevanju.
blog pdm delo od doma 1 VPN
1. Neposreden dostop do PDM sistema iz domačega računalnika

Do PDM sistema si lahko uredite neposreden dostop iz svojega računalnika na domu.

V tem primeru, morate imeti na domačem računalniku (oz. službenem, ki ste ga prinesli domov) nameščen PDM Client, dodatno pa morate imeti vzpostavljeno povezavo do službenega omrežja, kjer se nahaja PDM strežnik.

To pomeni vzpostavitev navidezne mrežne povezave (VPN – Virtual Private Network) do vašega službenega omrežja.

Na ta način se računalnik obnaša, kot bi bil v službenem omrežju in ima dostop do vseh omrežnih naprav (strežnikov ipd.), do katerih bi imel dostop v službi.

V tem primeru lahko dostopate do PDM datotek kot tudi do PDM in SOLIDWORKS licenc enako kot bi bili v službi.

Za vzpostavitev VPN povezave obstajajo različne rešitve, tako na nivoju programske kot strojne opreme. Osnovno orodje za vzpostavitev VPN povezave je vgrajeno tudi že v Windows operacijski sistem.
blog pdm delo od doma 1 VPN
Nastavitve VPN povezave za dostop do PDM sistema

Za ustrezno vzpostavitev VPN povezave predlagamo, da se obrnete na vašo IT službo, saj oni najbolj vejo, kakšne so varnostne direktive v vašem podjetju okrog tega in kako to povezavo ustrezno omogočiti.

Potrebne mrežne "porte" prikazuje spodnja tabela.

blog pdm delo od doma 2 Ports

Stolpci v tabeli predstavljajo izvorno stran, od kjer izhaja zahteva za komunikacijo, vrstice pa del sistema, ki prejema povezavo oz. posluša zahteve.

Številke v tabeli ponazarjajo oznake "portov", ki morajo biti odprte na sprejemni strani za t.i. "Inbound" promet.S stališča PDM je pomembno, da imate odprte ustrezne "porte" na požarnem zidu na ustreznih koncih povezave, da gre mrežni promet za komunikacijo s PDM in z licenčnim strežnikom uspešno čez.Npr. ko uporabnik klikne na datoteko iz PDM sistema znotraj Raziskovalca na svojem delovnem računalniku, se pošlje zahtevek SQL strežniku, da vrne določene podatke.

SQL strežnik v tem primeru "posluša" na zahtevke na portu 1433 (oz. 1434 še uporablja SSL). Ta port mora biti na strani SQL strežnika torej odprt in tudi na vseh požarnih zidovih, ki so vmes na VPN povezavi.
Nastavitve za dostop do SW licenčnega strežnika preko VPN

Za ustrezno komunikacijo iz vašega računalnika doma do SOLIDWORKS licenčnega strežnika (SolidNetWork License Server – SNL) v podjetju za dostop do PDM ali SOLIDWORKS licenc morajo biti tudi povezave do licenčnega strežnika ustrezno odprte.

V ta namen mora biti že pri aktivaciji licenčnega strežnika izbrana opcija, da strežnik uporablja požarni zid in izbrana številka porta (privzeto 25734), obenem pa je potrebno odpreti ustrezne porte na požarnem zidu.

blog pdm delo od doma 7 VPNa


Da nastavite (oz. se prepričate, če je nastavljena) opcijo uporabe požarnega zidu v SNL Server aplikaciji, morate izvesti re-aktivacijo licenčnega strežnika preko zavihka "Server Administration" > gumb "Modify" > opcija "Activate/Reactivate your product license(s)". V pogovornem oknu na sliki spodaj poskrbite, da je opcija "A firewall is in use on this server" obkljukana.
2. Oddaljen dostop do namizja službenega računalnika

Alternativa neposrednemu dostopu do PDM sistema preko VPN povezave v službeno omrežje iz domačega računalnika je oddaljena povezava na namizje vašega službenega računalnika, ki je lociran v podjetju.

V tem primeru izvajate delo neposredno na računalniku, ki je v podjetju in izkoriščate vse že nameščene programe in strojne zmogljivosti, ki so na njem (npr. SOLIDWORKS ipd.).

Za oddaljeno povezavo na namizje vašega službenega računalnika tudi obstajajo različne rešitve. Med njimi je npr. Povezava z oddaljenim namizjem ("Remote Desktop Connection"), ki je že del Windows orodij, ali druge komercialne rešitve, kot so TeamViewer in podobni programi.

Tudi v tem primeru svetujemo pomoč vaše IT službe pri vzpostavitvi ustreznih povezav in dostopov.
blog pdm delo od doma 3 RDP


blog pdm delo od doma 4 TV
3. Povezava do PDM sistema preko spletnega brskalnika

Kot dodatno možnost za dostop do podatkov vašega PDM sistema, bi omenili tudi povezavo prek spletnega brskalnika s katerekoli naprave, ki podpira brskanje po spletu (računalnik, telefon, tablica ipd.), od kjerkoli.

V ta namen morate imeti seveda na vašem PDM strežniku vzpostavljen tudi t.i. PDM spletni strežnik (PDM Web server), ki vam omogoča tovrstno povezovanje.

Spletni dostop do PDM sicer ni zamišljen in v praksi najbolj primerna rešitev za delo znotraj PDM s SOLIDWORKS-om, saj nima neposrednega vmesnika med SOLIDWORKS-om in PDM-om, ampak je potrebno datoteke najprej iz spleta ročno shraniti v neko lokalno delovno mapo, od koder jih lahko odpremo v SOLIDWORKS-u.

Spletni PDM dostop je bolj zamišljen za hiter dostop do PDM datotek, njihovo pregledovanje (kar znotraj samega brskalnika) in po potrebi tudi občasno nalaganje določenih datotek v PDM sistem.
blog pdm delo od doma 6 Web
4. Delo nad PDM datotekami brez povezave

Kot manj primerna ampak tudi možna rešitev za delo nad PDM podatki brez stalne internetne povezave je delo v načinu brez povezave, t.i. "offline" način.

V tem primeru določene datoteke iz PDM sistema, nad katerimi želimo delati, najprej naložimo (sinhroniziramo) iz PDM sistema na delovno postajo preko klasičnega PDM dostopa in jih po potrebi odklenemo za urejanje (Check out).

Nato pa zadevo preklopimo v "offline" način in lahko delamo nad prenesenimi datotekami naprej brez povezave.

Pri tem smo sicer omejeni na delo nad datotekami kot v načinu brez PDM – brez naprednih funkcionalnosti podatkovnih kartic, sledenja referenc, naprednega iskalnega orodja ipd.

Ko želimo morebitne spremembe nad datotekami zopet posodobiti v PDM sistem, moramo zopet vzpostaviti povezavo s samim PDM strežnikom.

blog pdm delo od doma 5 Offline

V praksi to pomeni npr. dva tipična scenarija.
Po prvem scenariju na prenosnem računalniku podatke v službi najprej prenesemo iz PDM strežnika lokalno na računalnik, nato pa doma v "offline" načinu delamo nad podatki na istem računalniku.

Drugi scenarij pa je, da se od doma le občasno povežemo do službenega omrežja in PDM sistema preko VPN povezave, da sinhroniziramo potrebne podatke, v vmesnem času pa delamo brez VPN povezav v "offline" načinu.
To so možni scenariji, kako lahko dostopamo in delamo nad PDM podatki od doma oz. izven našega službenega omrežja, v katerem imamo postavljen PDM strežnik.

Čeprav so potrebne določene prilagoditve na delo in mogoče določeni kompromisi, vam širše gledano tudi v primeru dela od doma PDM olajša oddaljeno povezljivost med delovnimi skupinami uporabnikov in poskrbi za bolj varno in organizirano hrambo vseh vaših kritičnih podatkov.
V najboljšem scenariju (neposredna povezava preko VPN) je uporabniška izkušnja precej podobna kot pri delu v službi.
Za dodatne informacije in pomoč pri vzpostavitvi ustreznih pogojev za oddaljeno delo nad vašimi PDM podatki smo vam z veseljem na razpolago preko našega portala za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 24 18 211 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.


Prijava