01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00

BLOG: Deset novosti v SOLIDWORKS PDM 2019

Piše: Tomaž Korošec

SOLIDWORKS PDM 2019 prinaša kar nekaj novosti. V spodnjem prispevku smo jih izbrali 10, ki bi utegnile biti po našem mnenju najbolj uporabne pri vašem delu.

 • Pogojna obvestila (Conditional Notifications)
 • Vpisovanje uporabniških komentarjev
 • Spreminjanje komentarjev v zgodovini
 • Bližnjični meni ob desnem kliku na datoteke
 • Performančne izboljšave
 • Izbira referenciranih risb pri spremembi stanja delovnega toka
 • Podpora konfiguracijam razreznih seznamov (Cut list)
 • Podpora pretvorbi DWG/DXF datotek iztegnjenih pločevin
 • PDM integracija v SW Inspection in SW Composer
 • Izboljšana eDrawings funkcionalnost
Podrobnejši opis novosti sledi v nadaljevanju.
naslovnica novosti PDM 2019
1. Pogojna obvestila (Conditional Notifications)

Obvestilom, ki se pošiljajo ob prehodu datotek preko PDM delovnega toka, lahko sedaj definiramo pogoje, na podlagi katerih se obvestilo pošlje.
Doslej je bilo možno le brezpogojno pošiljanje obvestil ali ročna sprotna izbira prejemnikov, ampak vedno pavšalno za celo skupino izbranih datotek.

1 CondNotif=


 • Definiramo lahko različne kompleksne pogoje na osnovi sistemskih in uporabniških spremenljivk.
 • Sporočila se na osnovi definiranih pogojev samodejno, a dinamično pošiljajo le za datoteke, za katere so pogoji izpolnjeni.
 • 2. Vpisovanje uporabniških komentarjev

  Pravila glede vpisovanja uporabniških komentarjev (ob Check in ali Change state operaciji) so lahko sedaj definirana še bolj specifično.
  Doslej je bilo možno posameznim uporabnikom ali skupinam nastaviti obvezen vnos uporabniških komentarjev za uspešno izvedbo operacije.


  Tako lahko vnos komentarjev zapovemo npr. le na nekih bolj kritičnih oz. pomembnih stanjih ali prehodih med stanji, ne pa splošno povsod.
  3. Spreminjanje komentarjev v zgodovini

  Sedaj lahko pravico do naknadnega urejanja lastnih komentarjev (dodanih ob Check in-u ali spremembi stanja dokumentov) znotraj okna zgodovine (History) dodelite ali odvzamete posameznim uporabnikom oz. skupinam.

  Lastne komentarje lahko naknadno spreminjajo le uporabniki, ki imajo dodeljeno pravico Can update history comments. Doslej je bilo možno brezpogojno spreminjanje komentarjev brez vsakršnega omejevanja. Po novem lahko tako le zaupanja vrednim osebam dovolimo naknadno spreminjanje.
  4. Bližnjični meni ob desnem kliku na datoteke

  Bližnjični meni, ki ob desnem kliku na datoteke ponuja operacije, kot so Check in, Check out, Change state, Get lates version ipd. je bil doslej na voljo le znotraj glavnega brskalnega okna Raziskovalca.
  Po novem je ta meni v polni funkcionalnosti na voljo tudi znotraj Contains, Where Used in Bill of materials zavihkov.
  4_RMBmenu=  Na ta način lahko npr. v enem koraku izvedemo Check out ali Change state operacijo nad vsemi nadrejenimi sestavi določenega kosa neposredno preko Where Used zavihka. Doslej je bilo potrebno vsak tak nadrejeni sestav najprej ločeno prikazati v osnovnem brskalnem oknu npr. preko ukaza "Browse to".
  5. Preformančne izboljšave

  V SOLIDWORKS PDM 2019 so izboljšane performanse pri nalaganju podatkov o velikih sestavih in datotek s kompleksnimi referencami znotraj Contains in Where Used zavihkov.

  Hitreje se izvajajo operacije premikanja, brskanja, preimenovanja datotek in dodajanja velikega števila datotek v mapo, ki že vsebuje veliko datotek.
  Hitreje se izvaja Check in sestavov z virtualnimi komponentami in izboljšana je hitrost brskanja po rezultatih integriranega iskalnika.
  6. Izbira referenciranih risb pri spremembi stanja delovnega toka

  Doslej je bilo možno nastaviti, ali se ob spremembi stanja glavnega modela tudi reference izberejo zraven le za vse tipe referenc na splošno.
  Sedaj lahko to opcijo nastavljamo ločeno za referencirane modele (kose, podsestave) in ločeno za risbe, asocirane z glavnim modelom, ki ga spreminjamo. Tako lahko za risbe postavimo drugačno pravilo kot za referencirane modele.

  6_ReferenceDrwNodes  Nastavitev je dostopna preko opcije Do not select references that are defined as drawing nodes during state change, ki je privzeto pobrisana, kar pomeni, da se privzeto risbe izberejo skupaj z modeli. Nastavitev je dostopna v Administration programu z desnim klikom na uporabnika ali skupino in izbiro Settings > Reference dialog.
  7. Podpora konfiguracijam razreznih seznamov (Cut list)

  Vzporedno z izboljšavami znotraj SOLIDWORKS 2019, ki podpira lastnosti (properties) razreznih seznamov različno po konfiguracijah, zna tudi SW PDM 2019 prebrati in prikazati navedene lastnosti po konfiguracijah. Doslej je bilo možno prikazati lastnosti le za zadnjo aktivno konfiguracijo.

  Lastnosti varjencev po konfiguracijah lahko vidimo:
 • na PDM podatkovnih karticah elementov razreznih seznamov
 • na samih razreznih seznamih varjencev (Weldment cut lists)
 • na kosovnicah varjencev (Weldment BOMs)
 • 8. Podpora pretvorbi DWG/DXF datotek iztegnjenih pločevin

  Vgrajen Convert task znotraj SW PDM Professional 2019 podpira tudi izvoz iztegnjenih pločevin v DWG ali DXF format. V sklopu nastavitev taska lahko definiramo različne lastnosti izvoza (prikaz krivilnih linij, skritih robov ipd.) in celo definiramo datoteko s slogom izvoženih linij.

  8_SheetMetalDWG-DXF  Doslej je bila funkcionalnost izvoza možna le preko ročno izdelanega prilagojenega task makroja. Fukcionalnost je podprta v kombinaciji s SOLIDWORKS 2018 ali novejšim.
  9. PDM integracija v SW Inspection in SW Composer

  Z novo verzijo je PDM dodatno integriran v programa SW Inspection in SW Composer. Integracija vključuje PDM Add-in (zavihek) znotraj omenjenih programov, ki omogoča izvajanje PDM operacij in ukazov (Check in, Change state, Get version ipd.) neposredno iz programa.


  Integracija vključuje tudi mapiranje Inspection Project Properties (SWIPrjProperty) in Inspection Custom Properties (SWICustomProperty) s PDM karticami.
  Poleg tega PDM samodejno ustvari reference med Inspection projektnimi datotekami (.ixprj) in izhodnimi poročili (.xlsx, .pdf).
  10. Izboljšana eDrawings funkcionalnost

  V novi verziji PDM podpira nove eDrawings funkcinalnosti znotraj okna predogleda:
 • Prikaz učinkov senčenja (Ambient occlusion funkcionalnost)
 • Prikaz posameznih konfiguracij modela ali listov risbe


 • Prikaz učinkov senčenja je podprt za 3D formate datotek, ki so podprte v eDrawings. Za vklop tega načina prikaza moramo imeti aktivno eDrawings orodno vrstico v PDM oknu predogleda znotraj Raziskovalca, kar dosežemo preko menija Display v zgornji PDM menijski vrstici ter izbire Options > Show full UI in SOLIDWORKS preview. V eDrawings orodni vrstici nato kliknemo ikono za Ambient occlusion.
  10_eDrawings1  Preklop med konfiguracijami modela oz. listi risbe je na voljo preko spustnega seznama iz eDrawings orodne vrstice znotraj okna predogleda. Doslej je bilo v predogledu videti le zadnjo aktivno konfiguracijo modela oz. list risbe.

  10_eDrawings2

  Določene od zgoraj navedenih novosti vam lahko takoj spremenijo in izboljšajo način dela, če jih uporabite, določene so pa bolj evolucijske narave in se bodo poznale na daljši rok.
  Vse pa so namenjene lažjemu, hitrejšemu in bolj učinkovitemu delu v procesu priprave in upravljanja podatkov o izdelkih.
  Podroben pregled vseh novosti v SOLIDWORKS PDM 2019 si lahko pogledate v uradnem dokumentu SOLIDWORKS.
  Za več informacij o tokratni vsebini, nam pišite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
  Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

  Sorodne vsebine

  SolidWorks PDM pomaga vaši ekipi pri iskanju in ponovni uporabi obstoječih datotek, kosov delavniške dokumentacije... PDM skrbi za izmenjavo informacij v toku načrtovanja, avtomatizira postopke dela in nadzira, da se prenašajo v proizvodno le prave potrjene verzije.
  

  Prijava