01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00

BLOG: FikusWorks

Piše: Vekoslav Matanović

 • V tokratnem blogu predstavljamo FikusWorks, različico programske opreme Fikus, ki je integrirana znotraj SOLIDWORKS okolja za programiranje obdelave na žični eroziji.
 • Je produkt španskega podjetja Metalcam, ki se je v skoraj 30-ih letih obstoja in prisotnosti v več kot 30-ih državah, dvignilo na zavidljiv tehnološki nivo tudi s pomočjo strateškega povezovanja s podjetji kot je GF Machining Solutions (Agie Charmilles), ONA, Sodick, Mitsubishi, Makino ter Fanuc.
 • Poleg samostojne izvedbe Fikus Visualcam ponujajo tudi integrirane izvedbe in sicer v CAD programih kot so Cimatron, SOLIDWORKS ter SpaceClaim, prav tako pa so prisotni v obliki integrirane programske opreme znotraj Agie Charmilles WEDM strojev.  
Za ogled video vsebin morate potrditi funkcionalne piškotke.
FikusWorks v osnovi ponuja:

 • 3-osno rezanje,
 • 4-osno rezanje (na osnovi 2 kontur, površin ali dodatno ustvarjene konture s FW orodji),
 • prepoznavanje tako 2D kot 3D geometrije,
 • možnost vstavljanja tehnoloških točk,
 • uporaba tehnoloških čarovnikov za čim hitrejše programiranje,
 • možnost ustvarjanja predlog,
 • možnost simuliranja orodne poti v 3D okolju,
 • možnost generiranja delovnih poročil za operaterja stroja,
 • popolno integriranost v SOLIDWORKS in s tem možnost uporabe vseh CAD orodij le-tega.


 • blog fikusworks slika1

  Kar naredi FikusWorks drugačnega od drugih programov za WEDM programiranje, je predvsem možnost uporabe tehnoloških čarovnikov, ki posnemajo tako grafični prikaz kot tudi vsebino tehnologije oz. parametre glede na izbran stroj/postprocesor.

  Nabor podprtih strojev obsega stroje večine poznanih in na trgu trenutno aktivnih proizvajalcev žičnih erozij.

  blog fikusworks slika2
  Redosled dela in izgled menijev je tako enak ali zelo podoben prikazu na samem stroju.

  To pomeni, da oseba, ki je že imela izkušnje z delom na določenem stroju, ne bi smela imeti prevelikih težav z razumevanjem in uporabo FikusWorks-a.

  blog fikusworks slika dodatna
  Prav tako je poskrbljeno za kompatibilnost in sprotno posodabljanje tehnoloških datotek za vse podprte stroje, kar nam omogoča popoln nadzor nad kvaliteto obdelave in optimalno izkoriščenost funkcij stroja.
  blog fikusworks slika3
  Integracija v SOLIDWORKS vključuje samostojni zavihek v glavni vrstici opravil, prav tako je na voljo FikusWorks meni z drevesno strukturo, kjer lahko spremljamo potek programiranja.

  Način programiranja z uporabo tehnološkega čarovnika je načeloma najbolj optimalen način, kar se tiče tako časa programiranja kot tudi ustreznosti določanja pogojev obdelave.
  Tehnološki čarovnik nas vodi skozi celoten postopek, od izbire geometrije (ročno ali avtomatsko prepoznavanje), določanja obdelovalnega procesa, simulacije orodne poti do končne izdelave G-kode.
  blog fikusworks slika4
  Osnovna simulacija orodne poti lahko poteka v grafičnem okolju, kjer programiramo.

  Bolj napreden pogled z možnostjo prikaza ostankov surovca ter recimo mostičkov pa lahko vidimo v naprednem simulatorju ModuleWorks Machine Simulator, ki je poznan uporabnikom SolidCAM-a, ki za 5-osne obdelave potrebujejo popolni nadzor nad kinematiko stroja (strojna simulacija).
  blog fikusworks slika4
  Primer osnovne uporabe FikusWorks-a si lahko pogledate na naslednji povezavi:

  Za dodatne informacije o FikusWorks se obrnite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
  Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 24 18 211 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.
  

  Prijava