Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki in 3D skenerji
  • Storitve 3D tiskanja in skeniranja

BLOG: Graviranje v SolidCAMu

Piše: Jernej Gajšek

  • Pri strojni obdelavi kosov v vseh strokah se vsakodnevno srečujemo s primeri, ko želi imeti naročnik na končnem izdelku tudi vgraviran napis ali oznako. 
  • Ti napisi so lahko označeni v dokumentaciji, še pogosteje pa jih že dobimo direktno z modelom.
  • V teh situacijah se stranke na nas pogosto obrnejo z vprašanjem, kako najlažje in najučinkoviteje pripraviti program, da ta napis vgraviramo že pri obdelavi na CNC stroju.
  • Z namenom, da si lahko v takih primerih hitro pomagate sami, sem pripravil krajši prispevek s točnimi navodili, kako se lotiti programiranja graviranja.
graviranje solidcam
Na spodnji sliki vidimo preprost kos, na katerem vam bom predstavil najpogostejše načine, s katerimi lahko graviramo ta napis.

graviranje solidcam

Graviranje po obodu teksta

Najosnovnejši način graviranja je, da graviramo po obodu zmodeliranega napisa. Za ta način ne potrebujemo nobenih dodatnih nastavitev. Izberemo namensko strategijo Engraving, ki jo vsebuje že osnovni SolidCAM modul 2.5D rezkanja.

V operaciji Engraving imamo možnost gravirati tako enostavno 2D geometrijo na konstantni globini (2D Engraving), kot tudi graviranje projekcije poljubnega napisa na neravni 3D povšini (3D Engraving).

graviranje solidcam 1

Za geometrijo izberemo robove črk in izberemo orodje. Za vse naše operacije bomo uporabili namenski graverski rezkar.

V naslednjem videu je prikazan postopek definiranja operacije.Tako smo dobili obdelavo, kjer orodje napis obrobi po točni geometriji, ki smo jo dobili narisano. Seveda se napisi med sabo razlikujejo po tipu uporabljene pisave – fontu.

Vseeno pa tega tipa napisa za kose ne uporabljamo prav pogosto, saj izgleda nekako prazno.

graviranje solidcam 2

Graviranje celotne črke

Pogosteje takšen napis graviramo v celoti, torej obdelamo tudi dno črke, da dobimo vdolbeno celotno geometrijo iz modela. Da pridemo do takšne obdelave, moramo v zavihku »Technology« vklopiti parameter »Fill area« in določiti korak, za katerega naj orodje potuje v stran.

graviranje solidcam 3a

Z dodatkom parametra »Fill area« dobimo kos, ki je obdelan do povsem enakega stanja, kot smo ga dobili v našem uvoženem modelu.

graviranje solidcam 4

Graviranje po srednji liniji črke

Zgoraj omenjena strategija je zaradi majhnih korakov orodja precej zamudna, zato v primerih, kadar nam ni pomembna celotna geometrija črke, ampak samo znaka na kosu, pogosto uporabljamo obdelavo, pri kateri vsako črko namesto po obodu samo z eno potezo graviramo po sredini črke.

Za takšno obdelavo ima SolidCAM že samodejno orodje, kjer parameter »Fill area« nastavimo na »Middle line only«.

graviranje solidcam 5

Žal pa pri tej strategiji zelo pogosto pride do obdelav, ki niso primerne, kar je posledica množice različnih fontov in različnih širin površine na delih črke, kar programska oprema ne zmore dobro preračunati in najti ustrezne srednje linije. Zato to strategijo uporabljamo zelo redko, saj rezultat kljub temu, da je napis berljiv, ni lep na oko.

graviranje solidcam 6

V ta namen je SolidCAM razvil poseben font, s katerim lahko takšne napise sprogramirate preprosto in učinkovito.

Font se imenuje »DPS Schrift Single« in se ob instalaciji programa SolidCAM samodejno doda v vašo knjižnico fontov.

Uporabljate ga lahko za vse možne napise, lahko jih pripravite sami, ali pa enostavno naredite dodatno geometrijo čez obstoječi zmodeliran napis.

Omenjeni namenski font ima namreč v geometriji samo enojno linijo in če gremo po njej s centrom orodja, dobimo hitro obdelano oznako, ki je tudi na pogled veliko lepša od prejšnje.

V naslednjem videu bom pokazal postopek, kako pripravimo obdelavo s pomožno geometrijo.graviranje solidcam 7

Upamo, da smo odgovorili na vsa vaša vprašanja iz področja graviranja, če pa vas zanima še kaj, nam zastavite vprašanje na našem portalu za E-podporo.

Lahko nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.


Prijava