Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki
  • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: Kako do učinkovitejše proizvodnje s Swiss Type in večopravilnimi stroji

Prevedel in priredil po članku: Vekoslav Matanović

SolidCAM za večosne Swiss type in večopravilne stroje zagotavlja zelo učinkovit postopek CAM programiranja, ki ustvarja optimalne in varne Mill-Turn programe z dramatično izboljšano življenjsko dobo rezkalnega orodja.
  • Velik trend v zadnjih letih je hitro sprejemanje Mill-Turn opreme, kot so večosni Swiss type stroji in večji večopravilni centri. 
  • S pristopom "narejeno v enem" je mogoče izdelati zelo zapletene kose znotraj ene priprave dela. 
  • Toda številne delavnice premalo uporabljajo svoje stroje, ker jih je težko programirati, CAM sistemi pa so počasni pri podpiranju naprednih tehnik rezkanja na tej vrsti opreme.
  • To prisili delavnice, da na svojih dragih Swiss type in večopravilnih strojih neučinkovito izvajajo opravila z večjimi serijami, ki imajo daljši čas kot je potrebno.
Za ogled video vsebin morate potrditi funkcionalne piškotke.
Razvijalec CAM programske opreme SolidCAM ima za to odgovor s svojim inteligentnim generatorjem orodnih poti iMachining, ki učinkovito uporablja in ščiti tudi najmanjša orodja na teh naprednih Mill-Turn in Swiss Type CNC strojih.

CAM sistem združuje napredno večopravilno programsko funkcionalnost, integrirano sinhronizacijo obdelovalnih kanalov in najsodobnejše zmogljivosti rezkanja, vse to pa je integrirano v 3D CAD platformo za modeliranje.

To delavnicam omogoča, da z boljšim upravljanjem sočasnih operacij in učinkovitejšimi rezkalnimi postopki veliko hitreje in enostavneje proizvajajo preizkušene obdelovalne programe z zmanjšanimi časi ciklov.
Visoko zmogljiva SolidCAM Swiss Type obdelava
Emil Somekh, ustanovitelj in izvršni direktor SolidCAM-a, poudarja, da je ena od pomembnih prednosti, ki jo SolidCAM ponuja svojim uporabnikom, zmožnost zagona znotraj priljubljenih CAD sistemov SOLIDWORKS in Autodesk Inventor.

To daje delavnicam brezkompromisne zmogljivosti 3D modeliranja, hkrati pa odpravlja vse težave s prenosom datotek, ki so prisotne pri delu s samostojnimi CAD in CAM sistemi.

Med ponovitvami načrtovanja in ustvarjanjem orodnih poti se lahko vračate naprej in nazaj, saj imajo orodne poti popolno asociativnost s posodobljenim 3D modelom.

SolidCAM simulacija
blog swiss type 1

Ta brezkompromisna filozofija postane še bolj očitna v procesu CAM programiranja.

Pri številnih CAM sistemih morajo programerji z operacijo zgraditi večopravilnost, nato pa počakati, da se prikaže popolna simulacija druge aplikacije.

S SolidCAMom je simulacija popolnoma integrirana v proces programiranja.

Zmožnost popolne vizualizacije predogleda stroja v vsakem koraku postopka programiranja je hitrejši, varnejši in učinkovitejši način za ustvarjanje preverjene kode.

SolidCAM program obdelave medicinske opreme na Star Swiss CNC stroju

Najsodobnejši načini rezkanja prihajajo do večopravilnih strojev

Ker se postopoma bolj zapleteno rezkanje izvaja na strojih, ki so nekoč veljali za stružnice, je sposobnost učinkovitega izvajanja teh postopkov rezkanja iz dneva v dan bolj pomembna.

Večopravilni stroji so dragi in običajno nimajo velike zmogljivosti orodja.

Da bi lahko svoje naložbe kar najbolje izkoristili, delavnice potrebujejo možnost optimizacije časa obdelave in podaljšanja življenjske dobe orodja, kar iMachining počne.

Dr. Emil Somekh potrjuje, da se lahko čas obdelave zmanjša za 70% ali več IN podaljša življenjsko dobo orodja za desetkrat.

To je drzna trditev, zato raziščimo kako vse skupaj deluje.
Večkanalna Mill-Turn obdelava na QuickTECH CNC stroju
blog swiss type 2

iMachining uporablja napredno rezkanje z visokim izkoristkom, s čimer skrajša čas cikla, pri čemer uporablja ravne rezkarje, majhne stranske pomike, hitrejše podajanje in globlje osno rezkanje.

Ključno za doseganje najvišjih možnih stopenj odstranjevanja kovin je ustvarjanje optimiziranih spiralno oblikovanih poti orodja s spremenljivimi koti rezanja in pomiki na vsaki točki orodne poti, tako da je obremenitev vretena konstantna.

S tem se izognemo sunkom, ki nastanejo, ko se količina materiala nenadoma spremeni, na primer, ko orodje zadene vogal žepa.

Brez te funkcionalnosti morate nastaviti hitrosti podajanja za najslabši možni scenarij obremenitve rezalnika, tako da so časi ciklov veliko daljši od potrebnega.

Poleg tega vzdrževanje konstantne obremenitve vretena bistveno zmanjša vibracije, s čimer se znatno poveča življenjska doba orodja in izboljša površinska obdelava.

Izkazalo se je, da iMachining ne zagotavlja samo boljše stopnje odstranjevanja materiala (MRR) kot katera koli druga tehnologija, ampak tudi znatno povečuje življenjsko dobo orodja ...

Večina ljudi domneva, da iMachining z bolj agresivnimi hitrostmi rezanja in podajanja prej obrabi orodje.

Torej, kako to, da iMachining zagotavlja veliko večjo življenjsko dobo orodja?

SolidCAM-ov iMachining za Mill-Turn ponuja maksimalni odvzem materiala ob daljši življenjski dobi orodja
Da bi to razumeli, moramo najprej razumeti karbidne rezkarje.

Karbid je izredno trden material; zdrži tlačne sile nad večino drugih materialov in je tudi zelo odporen na abrazive.

Zaradi teh dejavnikov je odličen material za rezanje orodij, za rezanje jekla, super zlitin in večine drugih kovin.

Karbid je poleg tega, da je izredno trden, tudi zelo "krhek" - ne zdrži veliko upogibne sile.

iMachining zagotavlja, da na ostrem robu trdega karbidnega orodja nikoli ni natezne sile - le tlačna sila.

Zato so ostri robovi v tem primeru odporni na krušenje tudi pri povišanih ravneh zmogljivosti, kar ima za posledico dramatične izboljšave življenjske dobe orodja.

Še en velik dejavnik pri povečanju življenjske dobe orodja je sposobnost orodja za delo s celotno višino rezilnega dela.

V preteklosti, da bi se izognili poškodbam na krhkih orodjih, bi drugi CAM programi le bolj plitvo rezali za zmanjšanje negativnih posledic ob preveliki količini materiala.

Z uporabo iMachining-a orodje z izkoriščanjem celotne višine rezilnega dela orodja nikoli ne preobremenimo ampak dejansko še bolj razporedimo sile na večji površini, kar še dodatno poveča življenjsko dobo orodja v primerjavi z uporabo le spodnjih 10% dolžine rezilnega robu.

iMachining čarovnik za tehnologijo

S SolidCAM-ovim iMachining čarovnikom za tehnologijo izberete svojo stopnjo agresivnosti obdelave, čarovnik pa naredi vse ostalo.

Ker SolidCAM-ov iMachining Wizard edinstveno in samodejno izračuna optimalne vrtljaje in hitrosti podajanja, pri čemer upošteva orodje, material surovca in značilnosti stroja, to zagotavlja uspeh že v prvem poskusu, brez zamudnih, obsežnih testiranj in napak za določanje optimalnih rezalnih parametrov.

iMachining čarovnik za tehnologijo odstrani praktično vsa ugibanja, povezana z nastavitvijo parametrov obdelave.

iMachining ima vgrajene inteligentne algoritme, ki zagotavljajo najučinkovitejšo orodno pot za rezkanje vseh vrst oblik na izdelku tako pri 2D kot tudi 3D geometriji.

iMachining 2D ponuja grobo obdelavo, semi-fino in fino obdelavo na prizmatičnih kosih.

iMachining 3D nadomešča več standardnih postopkov grobe in semi-fine obdelave zapletenih 3D oblik z zelo velikim izkoristkom praktično z enim samim klikom. Prihranek časa programiranja je osupljiv.

Pri vsej tej avtomatizaciji v iMachining-u večina uporabnikov prilagaja le drsnik nivoja obdelave, ki nadzoruje kako agresivno stroj odstranjuje material.

S SolidCAM-ovim iMachining čarovnikom za tehnologijo izberete svojo stopnjo agresivnosti obdelave, čarovnik pa naredi vse ostalo
blog swiss type 3


“Predstavljajte si, da imate na dlani znanje in izkušnje stotine CAM in CNC mojstrov. Izkusite delo z iMachining čarovnikom in njegovimi orodnimi potmi!" pravi dr. Somekh.

Napredna knjižnica orodij za Mill-Turn in Swiss Type stroje

Nova napredna knjižnica orodij v SolidCAM-u omogoča inteligentno upravljanje z orodji z vnaprej določenimi sklopi orodij.

Za orodja z več komponentami je zagotovljeno natančno zaznavanje kolizij ter prilagodljivo spreminjanje posameznih sklopov orodij.


Posebna funkcionalnost za Swiss Type stroje omogoča neposredno vnašanje vrednosti parametrov orodja v SolidCAM.

Nastavke kotnih glav z vrtljivimi osmi lahko neposredno upravljate iz knjižnice orodij.

Podpora katere koli vrste 3D rezalnikov, vključno z mikro stružnimi orodji, omogoča uporabniku natančen nadzor nad potencialnimi trki.

Večkanalna sinhronizacija

SolidCAM Mill Turn in Swiss Type napredna večkanalna sinhronizacija sta pri sinhronizaciji vzporednih več opravil specializirani za upoštevanje kinematičnih omejitev CNC stroja in omejitev krmilnika.

Vse obsežne informacije o CNC stroju, vključno z zgoraj omenjenimi omejitvami, so opredeljene v ID-ju navideznega stroja, ki je digitalni dvojček dejanskega CNC-stroja.

Vmesne simulacije popolnoma odražajo rezultate večkanalne sinhronizacije.

Uporabniški vmesnik za sinhronizacijo kanalov SolidCAM ima dvojni način: prvi je podoben Gantovem diagramu, ki temelji na celotnem času obdelave.

Drugi temelji na prikazu vseh operacij in uporabniku daje popolno stanje operacij po sinhronizaciji.

Ogled obeh načinov daje uporabniku zelo jasno razumevanje postopka izvajanja sinhronizacije.

SolidCAM-ov celoten postopek od programiranja do obdelave na Swiss-Type stroju Citizen


Swiss Type rešitev samodejno aktivira načine prekrivanja strojne kinematike in glavnih ter podrejenih osi, tako da odpravi potrebo po ročnem aktiviranju teh načinov.

Pametno logično zaznavanje kolizij, ki uporabniku nazorno prikaže težavo pomaga, da le-ta naredi potrebne sinhronizacijske spremembe za rešitev težav še preden je ogrožen katerakoli del stroja.

Shaun Mymudes, direktor tehnične službe SolidCAM, Inc: "Glavni dejavnik uspešne implementacije SolidCAM rešitev je napredna tehnična podpora naše izkušene ekipe, ki vključuje tudi podporo pri postprocesorjih."

Če povzamemo, SolidCAM za večosne Swiss Type in večopravilne Mill-Turn stroje združuje več tehnoloških napredkov za optimizacijo celotnega procesa CAM programiranja teh kompleksnih strojev.

SolidCAM-ova simulacija pomaga pri vizualizaciji CAM programov pri vseh korakih in postopkih
blog swiss type 4

Za dodatne informacije o SolidCAM rešitvah se obrnite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 24 18 211 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.


Prijava