Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki
  • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: Markup v SOLIDWORKS in eDrawings

Piše: Marko Rebec

Trenutna situacija v svetu in doma je taka, da od nas zahteva nekoliko drugačen način komunikacije in sodelovanja.
  • Zato si bomo tokrat ogledali nekaj možnosti kako lahko hitro in učinkovito opremimo vse vrste SOLIDWORKS datotek z raznoraznimi oznakami (opombe, pripombe, ideje, želje itn.), ki so velikokrat nujni za pravilno in natančno ter seveda čim učinkovitejšo izvedbo vsakega projekta. 
  • Vodje projektov ali vodje konstrukcij in seveda sami konstruktorji imajo veliko odgovornost do naročnikov in morajo velikokrat sodelovati pri vsakem delčku razvoja nekega produkta.
  • Ker pa strojniki pravimo, da slika ali risba pove več kot 1000 besed je možnost, da nekomu nekaj narišemo, označimo ali kako drugače grafično prikažemo naše želje, pripombe oz. predloge, zelo dobrodošla. 
blog markup v sw 1
Za ta namen so pri SOLIDWORKS-u v verziji SW2020 dodelali možnost, da v same datoteke dodamo naše pripombe, predloge, oznake, kar pripomore k boljšemu končnemu izdelku in jasnejši ter natančnejši medsebojni komunikaciji.

blog markup v sw 1
To možnost oz. funkcija se v SOLIDWORKS programski opremi imenuje MARKUP.

Markup oznake lahko dodamo v vse vrste SOLIDWORKS datotek.
Tako na risbe, kose ali sestav.
Vsak dodan Markup se nam prikaže v drevesni strukturi gradnikov (Feature Tree) kot gradnik, katerega lahko nato spreminjamo, popravljamo, brišemo ali shranimo v zunanjo datoteko.

blog markup v sw 2
Poglejmo kako se ta funkcija uporablja in kaj vse lahko z njo naredimo.
Za namen lažje uporabe Markup funkcije lahko dodamo oz. prikažemo poseben zavihek (Tab), ki je namenjen samo tej funkciji in prikazu možnosti znotraj Markup funkcije.
V odvisnosti od same naprave, na kateri izvajamo operacijo, se osnovni meni razlikuje po tem ali je to naprava na dotik (touch) ali naprava, kjer uporabljamo miško.
blog markup v sw 3
Osnovni meni Markup vsebuje sledeče možnosti kot so dodajanje, določanje barve nato funkcijo samega risanja, brisanja, izbiranja in dodajanja teksta.

Z desnim miškinim klikom (ali levim) na posamezni Markup gradnik dobimo t.i. incontext meni:

blog markup v sw 4
V Help datoteki si lahko preberemo, kateri ukaz se izvede ob pritisku na določeno ikono in kaj le-ta naredi.

blog markup v sw 5
Z zadrževanjem miške na določenem Markup gradniku se nam prikaže predogled in se izpišejo podatki o datumu ter uporabniku, ki je ta gradnik dodal v datoteko.
blog markup v sw 6
Vse ali pa samo posamezne oznake (Markup-e) lahko tudi izvozimo v drugo datoteko različnih formatov:

blog markup v sw 7
Primer izpisa vseh oznak v zunanjo PDF datoteko:

blog markup v sw 8
Ko SOLIDWORKS datoteko shranimo, se shranijo z njo tudi vse oznake in so seveda lahko vidne tudi ostalim deležnikom, ki le-to datoteko uporabljajo tako ali drugače.

blog markup v sw 9
Kot že rečeno, lahko to možnost uporabimo pri vseh vrstah SOLIDWORKS datotek, tudi v risbi.

Razne opombe (Markups) lahko dodajamo v SOLIDWORKS risbe tudi s pomočjo eDrawings programa.

blog markup v sw 10
Risbo odpremo v eDrawings in s pomočjo ukaza Markup dodamo željene opombe, pripombe, spremembe ali podobno in risbo nazaj shranimo.
Ko risbo nato odpremo v SOLIDWORKS-u, se nam te oznake prikažejo v risbi.

blog markup v sw 11
Žal to ne deluje na drugih vrstah SOLIDWORKS datotek kot sta kos in sestav.

Pri dodajanju opomb v risbe si lahko pomagamo tudi tako, da shranimo opombe (Markups) v samostojno datoteko in jo pošljemo drugemu uporabniku, da po nepotrebnem ne prenašamo celotne risbe in ostale geometrije.

blog markup v sw 12
To datoteko lahko nato drugi uporabnik vstavi v risbo.

blog markup v sw 13
blog markup v sw 14
Tudi eDrawings opombe dobijo v drevesu gradnikov svoje mesto.

Le-te gradnike lahko nato skrijemo ali zbrišemo.

blog markup v sw 15
Vsekakor je dandanes potrebno poiskati t.i. elektronske načine komuniciranja med deležniki, ker so časi, ko smo risbo natisnili na tiskalnik ali risalnik, jo označili in jo dali sodelavcu na mizo, več ali manj mimo in je zato mogoče čas za preizkus tovrstnih funkcij, ki nam jih trenutno omogoča SOLIDWORKS programska oprema.
Za dodatne informacije glede programske opreme SOLIDWORKS, smo vam z veseljem na razpolago preko našega portala za spletno podporo.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

Programska oprema SolidWorks nudi zmogljivo zasnovo in izjemno intuitiven uporabniški vmesnik, ki pospeši proces načrtovanja in izboljša učinkovitost vaše ekipe.


Prijava