Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
 • Tehnična informatika
 • CNC servis
 • 3D tiskalniki
 • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: Operacije vrtanja v SolidCAMu

Piše: Damjan Fink

 • V tem blogu bom opisal možnosti, ki jih programsko okolje SolidCAM ponuja na področju operacij vrtanja.
 • Vrtanje je ena osnovnih operacij CNC obdelave. V CNC krmiljih jo definiramo preko ciklov, kar omogoča veliko preglednost kode ter enostavno korekcijo določenih tehnoloških parametrov.
 • V programskem okolju SolidCAM vrtalne cikle izberemo ter definiramo njihove parametre preko poenotenega grafičnega vmesnika. 

blog operacije vrtanja solidcam1
V SolidCAM-u imamo možnost implementirati skoraj vse vrtalne cikle, ki jih podpirajo CNC centri in stružnice.

V osnovi jih delimo v naslednje skupine:
 • Vrtanje – orodje gre z delovnim hodom do končne globine, nato se s hitrim gibom vrne nazaj.
 • Vrtanje s postankom – enako kot vrtanje, s tem da orodje ostane na končni globini za čas definiran v ciklu.
 • Vrtanje z lomljenjem ostružkov – orodje doseže končno globino v več segmentih, z vmesnim postanki ali povratnimi gibi.
 • Vrezovanje navojev – orodje se giba z usklajenimi obrati in pomikom, glede na korak navoja.
 • Povrtavanje – orodje se spusti do končne globine in tudi vrne z delovnim gibom.
 • Izstruževanje – ti cikli so namenjeni obdelavi z izstružilno glavo.


 • Glede na tehnologijo obdelave, izberemo ustrezen cikel s klikom na gumb "Drill cycle type" v oknu "operacije vrtanja", pod zavihkom "Technology".
  blog operacije vrtanja solidcam1=

  Tu se nam pojavijo na izbiro vsi vrtalni cikli, ki ustrezajo izbranemu orodju, ter so definirani v postprocesorju.
  Operacije vrtanja v G-Kodi običajno izpišemo kot cikel, lahko pa tudi kot sekvenco običajnih linearnih gibov.
  Če želimo izpis brez ciklov, moramo odkljukati okence Use cycle, ki se nahaja pod izbranim ciklom.

  Kompleksnejši cikli zahtevajo podanih več tehnoloških parametrov. Do njih dostopamo s klikom na gumb Data, v zavihku Technology. Odpre se nam okno kamor vpišemo zahtevane parametre cikla.
  Ti parametri ne vplivajo na simulacijo cikla v SolidCAM-u, zato lahko pride do odstopanj v simulirani in dejanski izvedbi operacije.
  blog operacije vrtanja solidcam2=

  V določenih primerih pa nam vrtalni cikli ki so definirani na samem CNC krmilju ne zadostujejo, ali pa so časovno potratni.
  Na primer, pri vrtanju z lomljenjem ostružkov ni vedno potrebno da se orodje vrača na začetno globino, temveč je dovolj zgolj postanek in minimalen odmik. Velikokrat se tudi pojavi potreba po ciklu globokega vrtanja, kjer se orodje z delovnim gibom ter zmanjšanimi obrati spusti v pred vrtano luknjo ter šele nato doseže delovne obrate in prične z vrtanjem.
  Takega cikla ne podpirajo vsa CNC krmilja, zato je potrebno v postprocesoju definirati dodatni cikel.Ker take obdelave ne moremo opisati v obliki cikla, ga v G-kodi izpišemo kot sekvenco delovnih in hitrih gibov ali kot podprogram/macro. Slaba stran prvega izpisa je precej dolga G-Koda ter težka korekcija operacije na samem stroju.
  blog operacije vrtanja solidcam3=

  Pri uporabi podprograma oziroma macroja, je funkcionalnost zelo podobna uporabi obstoječih ciklov. Ti dodatni cikli se v SolidCAM-u definirajo preko enakega vmesnika, v G-Kodi pa se pojavi klic podprograma, ki se ga predhodno prenese na krmilje.
  Taka koda je precej bolj pregledna in omogoča korekcije parametrov na samem stroju, na primer sprememba globine, koraka pri lomljenju ostružkov, pomika vrtanja…
  blog operacije vrtanja solidcam4=

  Za implementacijo takih ciklov v SolidCAM je potrebno bistveno več programerskega dela, kot za cikle, ki so že podprti na CNC krmilju.
  Iz tega razloga jih implementiramo na željo stranke, ter niso vključeni v standardni postprocesor.
  Če se tudi pri vas pojavi potreba po implementaciji kakega nestandardnega vrtalnega cikla, nam pišite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
  Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

  Sorodne vsebine

  SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.
  SolidCAM je univerzalni modul za programiranje vseh vrst 3-osnih CNC strojev.
  

  Prijava