Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00
 • Tehnična informatika
 • CNC servis
 • 3D tiskalniki
 • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: Primerna strojna oprema za uporabo SOLIDWORKS in SOLIDCAM programske opreme

Piše: Gašper Kramperšek

 • Pri izbiri primernih komponent za uporabo programske opreme SOLIDWORKS in SOLIDCAM nas pogosto omejujejo različni dejavniki.
 • Ponavadi se pri nakupu novega računalnika sklicujemo predvsem na ceno. 
 • Vendar pa večina ljudi ne ve, da so pri že vnaprej sestavljenih računalnikih nekatere komponente nekoliko podhranjene in da bi za podobno ceno lahko računalnik sestavili z izbranimi komponentami, ter tako omogočili programski opremi boljši izkoristek. 
V blogu bom podrobneje predstavil na katere specifikacije moramo biti pozorni pri izbiri posamičnih komponent.
blog NVIDIA vs AMD GPUs 7

PROCESOR

Procesorji se med seboj razlikujejo po dveh večjih funkcijah.

Hitrost preračunavanja ali clock in število jeder ter niti so bistvene za hitrejše delovanje posamezne programske opreme.

Izbira proizvajalca ni pomembna, saj sta oba zelo kvalitetna in med njima ne boste opazili bistvenih razlik.
 • Pri uporabi programske opreme SOLIDWORKS je najpomembnejši clock posameznega jedra, saj SOLIDWORKS uporablja le eno jedro na sejo.
 • Pri uporabi programske opreme SOLIDCAM, ki ima za preračunavanje sposobnost izkoristiti vsa jedra, je priporočljivo, da ima procesor čim več jeder in niti.
 • Za optimalno delovanje obeh programov hkrati izbiramo procesor, ki ima visok clock in hkrati večje število jeder in niti.
 • blog amdvsintel 1


  DISK

  Na izbiro imamo tri vrste diskov, ki se poleg velikosti razlikujejo predvsem po hitrosti prenosa podatkov.

 • HDD (hard disk drives) je disk, ki se uporablja predvsem za shranjevanje podatkov, s katerimi ne upravljamo veliko, načeloma se uporablja v arhiviranju. Njegova glavna prednost je, da je cenejši in lahko zagotovi najvišje kapacitete, slabost pa se kaže predvsem v njegovi hitrosti, ki je zelo omejena.

 • blog barracuda364X516 2

 • Nvme M.2 (Non-Volatile Memory Express) je novejša različica SSD diskov, ki pa deluje nekoliko drugače kot klasični disk. Narejen je kot kartica, ki se vstavi v posebno režo »M.2« na matični plošči in zaradi uporabe drugačnega protokola podatkov zagotavlja najhitrejši prenos podatkov.

 • blog ndve 4 • SSD (solid state drive) je trenutno najbolj razširjena vrsta diska, ki se uporablja v večini računalnikov, tako prenosnih kot stacionarnih. Je nekakšna srednja izbira tako v prenosu podatkov kot v cenovnem razredu.


 • blog ssd 3


  blog ChartGo 5


  blog primerjava 6


  GRAFIČNA KARTICA

  Na trgu imamo tako kot pri procesorjih dva večja ponudnika grafičnih kartic: AMD in NVIDIA.

  Kljub temu da SOLIDWORKS programska oprema deluje tudi z novejšimi AMD grafičnimi karticami, vam iz izkušenj priporočamo, da se poslužite NVIDIA grafične kartice, saj boste z njo lahko upravljali tudi bolj zahtevne operacije, kot so renderiranje in simulacije.

  Pri tem pa morate biti pozorni na naslednje zahteve:

 • Priporočamo vrsto grafične kartice NVIDIA QUADRO, ki je posebej razvita za uporabo v profesionalne namene, priporočamo pa tudi, da se izogibate igralnim grafičnim karticam (GTX).

 • Pomembna je tudi arhitektura grafičnega procesorja, v kolikor je možno, predlagamo arhitekturo RTX, zadovoljiva pa bo tudi P (PASCAL) ali T (TURING).Starejše arhitekture K (KEPLER) in M (MAXWELL) zaenkrat še vedno delujejo, vendar pa s strani proizvajalca niso več certificirane in lahko pri novejši programski opremi povzročajo težave.
 • blog NVIDIA vs AMD GPUs 7


 • Vsekakor je treba preveriti tudi, da so na koncu na naši napravi naloženi certificirani gonilniki s strani proizvajalca.
 • RAM

  Kar se tiče pomnilnika RAM (Random Access Memory), je sama izbira nekoliko lažja.

  Osredotočiti se moramo načeloma le na kapaciteto in frekvenco.

  Izbira frekvence je omejena glede na posamezni procesor in matično ploščo, ki določata maksimalno frekvenco in kapaciteto pomnilnika.

  V kolikor bi si izbrali RAM s preveliko frekvenco, bi sistem frekvenco samodejno zmanjšal na podprto.

  Pri uporabi več ploščic RAMA je zelo priporočljivo uporabiti iste komponente, saj različne ploščice med seboj slabo komunicirajo.
  blog Swissbit 2GB PC2 8


  MATIČNA PLOŠČA

  Izbira matične plošče je dosti preprosta, preveriti je treba le, da je podpora in podnožje procesorja primerno za izbrani procesor.

  Seveda so tu še dodatni dejavniki, kot je recimo vezno čipovje matične plošče, ki nam odvisno od ranga omogoča dodatne zmogljivosti.

  Vse skupaj je na koncu povezano s ceno.

  V kolikor smo pri izbiri procesorja izbrali neko srednjo varianto, se moremo pri izbiri matične plošče prav tako sklicevati ne nek srednji rang.
  blog motherboards blogroll 9


  OSTALE KOMPONENTE

  Pod to kategorijo bi omenil ohišje in napajalnik, ki pri sami sestavi ne predstavljata ključnega pomena, je pa potrebno biti pozoren, da pri nakupu napajalnika vsem komponentam omogočimo dovolj moči za delovanje.

  V kolikor bi napajalnik bil prešibak, bi se naš sistem med bolj kompleksnimi operacijami zaustavil in ponovno zagnal.


  Priporočamo, da se vedno izbere nekoliko večja moč napajalnika, kot je poraba vseh naših komponent, saj ne upošteva porabe zunanjih komponent (USB ključi in diski) in lahko pride do preobremenitve.

  ZAKLJUČEK

  V kolikor se z izbiranjem posameznih komponent ne želimo ukvarjati se pri nakupu novega računalnika lahko odločimo za že sestavljen računalnik posamezne blagovne znamke ali pa po sestavi povprašamo zastopnika.

  V takem primeru je računalnik po navadi v določenih komponentah podhranjen, napram naši potrebi.

  Če pa se odločimo za nakup posameznih komponent lahko v večni primerov sestavimo bolj zmogljiv računalnik za primerljivo ceno že sestavljenega, vendar pa bomo za to porabili nekoliko več svojega časa.

  Dodaten poudarek bi pripisali še pri sestavljanju računalnika, saj je za to potrebno nekaj predznanja.

  Je pa res da se v današnji tehnološki dobi vse te informacije da pridobiti iz medijev, kot je YouTube in Google ter je zato sestavljanje po komponentah dosti bolj poenostavljeno.

  Prav tako je pri izbiri računalnika ali komponente pametno preveriti zahteve programske opreme.

 • Sistemske zahteve za programsko opremo SOLIDWORKS si preberite TUKAJ

 • Sistemske zahteve za programsko opremo SolidCAM si preberite TUKAJ


 • Torej, če povzamemo, je izbira komponent nekoliko lažja, potrebujemo le:

 • Procesor, ki ima visok clock (vsaj 3GHz) in zadostno število jeder ter niti (priporočamo vsaj 6 jeder, če opcija dopušča 12 niti)

 • Matično ploščo, ki podpira izbran procesor in omogoča priklop NVME diska

 • NVME disk za operacijski sistem in programsko opremo (vsaj 256 GB), za shranjevanje podatkov pa se lahko uporabi SSD ali HDD

 • RAM, priporočamo minimalno 8 GB (optimalno 16GB, zahtevno 32GB ali 64GB) katerega frekvenca naj bo vsaj 2,8kHz ali več

 • Grafična kartica NVIDIA QUADRO z arhitekturo RTX, T ali P

 • Ohišje in napajalnik z zadostno močjo


 • Vsekakor se pri izbiri posameznih računalnikov ali komponent brez težav posvetujte z nami, v kolikor niste prepričani, kakšne so vaše potrebe.
  Za dodatne informacije o naših rešitvah se obrnite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
  Lahko pa nas tudi pokličete na:

  01/ 422 49 06 - podpora SOLIDWORKS
  01/ 24 18 211 - podpora SolidCAM
  ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

  Sorodne vsebine

  Programska oprema SolidWorks nudi zmogljivo zasnovo in izjemno intuitiven uporabniški vmesnik, ki pospeši proces načrtovanja in izboljša učinkovitost vaše ekipe.
  SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.
  

  Prijava