01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00

BLOG: Priporočila za strojno in programsko opremo v SOLIDWORKS 2019

Povzel po viru: Tomaž Korošec

 • Vedno se z nakupom novih delovnih postaj za delo s SOLIDWORKS-om porajajo vprašanja, predvsem kakšna strojna pa tudi programska oprema je potrebna ali priporočljiva. 
 • Konkretne zahteve in priporočila je precej nehvaležno dajati, saj lahko na končne performanse vpliva kup različnih dejavnikov in medsebojna prepletenost, tako same strojne konfiguracije, kot tudi uporabnikovih zahtev in načina dela.
 • Performanse npr. zavisijo tudi od kompleksnosti in obsežnosti uporabnikovih modelov, spreminjajo pa se seveda tudi z novimi verzijami samega SOLIDWORKS-a.
 • Kljub temu v tem prispevku poskušamo podati okvirna priporočila za strojno in programsko opremo, z mislimi predvsem na verzijo SOLIDWORKS 2019, ki pa veljajo tudi za starejše in do določene mere seveda tudi novejše verzije SOLIDWORKS-a. V prispevku odgovorimo na različna s tem povezana vprašanja.
Slika1

Minimalne sistemske zahteve za SOLIDWORKS 2019

Minimalne potrebne strojne zahteve s strani proizvajalca najdete na naslednji povezavi SOLIDWORKS System Requirements.

Priporočljive sistemske zahteve za SOLIDWORKS 2019

V praksi se za bolj optimalno in učinkovito dela priporoča nekoliko višje strojne zahteve od minimalnih.
Spodaj je podan pregled okvirnih priporočil (povzetih po tem viru):

 • Procesor: 3.3 GHz ali višja frekvenca takta
 • Operacijski sistem: Windows 10 64-bit
 • Pomnilnik (RAM): 32 GB (16 GB minimum)
 • Disk: SSD (angl. Solid State Drive), velikost prilagojena potrebnemu obsegu podatkov


 • V vsakem primeru se strogo priporočajo tovarniško sestavljene konfiguracije računalnikov priznanih in certificiranih proizvajalcev in ne nakup opreme po komponentah.


 • Grafika:
  - NVIDIA Quadro P600 (vstopni nivo), P1000/2000 (srednji nivo) ali P4000 (višji nivo)
  - AMD Radeon Pro WX 3100 (vstopni nivo), WX 4100 (srednji nivo) ali WX 5100 (višji nivo)
  - Za več podrobnosti glej razdelek o grafičnih karticah spodaj
 • Internetna povezava: Dovolj hitra širokopasovna povezava za prenos novejših popravkov (angl. service packs) programske opreme.
 • Način hrambe podatkov: SOLIDWORKS PDM Standard ali SOLIDWORKS PDM Professional
 • Procesor

  SOLIDWORKS deluje na sistemih na osnovi Intel ali AMD procesorjev.

  Postopek osveževanja (angl. rebuild) modela v SOLIDWORKS-u deluje linearno, posamezne operacije se izvaja zaporedno ena za drugo. To je predvsem povezano z medsebojno nadrejeno/podrejeno (angl. parent/child) povezanostjo posameznih gradnikov 3D modela.

  Zato lahko SOLIDWORKS koristi le eno procesorsko jedro hkrati. Hitrost osveževanja modelov lahko posledično povečamo z višjimi taktnimi hitrostmi procesorja, ne pa z večanjem števila jeder.

  Zmogljivost svoje konkretne konfiguracije strojne opreme lahko v praksi preverite z uporabo orodja SOLIDWORKS Performance Test in rezultate tudi primerjate z drugimi uporabniki.


  Izjemoma le določene funkcionalnosti v SOLIDWORKS-u koristijo več-nitno (angl. multi-thread) tehnologijo in porazdelitev dela preko več procesorskih jeder. Taki primeri so SOLIDWORKS Simulation, PhotoView 360 ali določene aktivnosti samega uporabniškega vmesnika (odpiranje, shranjevanje, pretvorba datotek ipd.). Le v takih primerih lahko dodatna procesorska jedra pohitrijo delovanje.

  Pomembno je imeti tudi v mislih, da hitrejši in bolj zmogljivi računalniki niso nadomestilo za dobre prakse načrtovanja. Npr. zmanjšanje števila t.i. "in-context" relacij, uporaba načina za velike sestave (angl. large assembly mode) in drugih sorodnih orodij lahko znatno zmanjša obremenitev procesorja.

  Pomnilnik (RAM)

  Minimalne zahteve s strani proizvajalca (povezava) so vsaj 16GB. Kljub temu bolj obsežni modeli in simulacijske študije lahko zahtevajo večjo količino pomnilnika.

  V izogib pomanjkanju pomnilnika z rastjo velikosti modelov se tako priporoča raje 32GB RAM-a.

  Pomnilnik je priporočljivo razdeliti na manjše količine pomnilniških kartic (npr. 2x 16GB), da ostane še dovolj prostora za morebitne kasnejše razširitve.

  Diski

  Za najboljšo zmogljivost in uporabniško izkušnjo se priporoča uporaba SSD tipov diskov, ki so lahko v primerjavi s HDD tipom tudi do 10x hitrejši.

  Za dodatno pohitritev delovanja se lahko uporabi diske na osnovi PCIe povezave namesto klasične SATA povezave, kar pa nekoliko podraži ceno.

  Pri velikosti diskov imejte v mislih potrebne kapacitete delovnih podatkov in dovolj prostora (20GB – 100GB) za sistemske potrebe.

  Grafična kartica

  NVIDIA Quadro, AMD FirePro ali AMD Radeon Pro WX so certificirane družine grafičnih kartic za uporabo s SOLIDWORKS-om.

  Grafična kartica s strojno OpenGL podporo ponuja izjemno zmogljivost in stabilnost, predvsem pri ogledovanju 3D modelov (osveževanje, približevanje/oddaljevanje slike, rotacija, premikanje).

  V primeru omejenih finančnih virov za nakup opreme je pogosto bolj smotrno kupiti nižje- do srednje-cenovno grafično kartico in investirati več v boljši procesor in SSD diske. Če je delo pri obračanju ali približevanju 3D modelov že zadovoljivo dobro, nadgradnja grafične kartice na višji nivo verjetno ne bo prinesla sorazmerno bistvenih izboljšav.

  Pri grafičnih karticah je zelo pomembno, da so certificirane s strani SOLIDWORKS-a in da se uporabljajo tudi certificirani grafični gonilniki(angl. drivers), ki niso nujno zadnje razpoložljive verzije (če slednja še ni certificirana s strani SOLIDWORKS-a). Seznam certificiranih grafičnih gonilnikov najdete na tej povezavi.


  S stališča grafičnih kartic je izjema program SOLIDWORKS Visualize za renderiranje, ki je bil razvit za uporabo izključno na NVIDIA tehnologiji.

  Program tako ne podpira nobenih drugih grafičnih kartic in v primeru, da nima na voljo NVIDIA grafike, uporablja za delo le osnovni procesor. Investiranje v NVIDIA grafiko višjih cenovnih razredov lahko v tem primeru znatno izboljša čase renderiranja.

  Opozorilo: Uporaba več kot ene grafične kartice za SOLIDWORKS ni priporočljiva. SOLIDWORKS namreč ne more izkoriščati druge grafične kartice, obenem pa lahko pride do težav zaradi konfliktov med eno in drugo kartico.

  Operacijski sistem

  SOLIDWORKS 2019 je uradno podprt na naslednjih operacijskih sistemih:

 • Windows 7 SP1, 64-bit
 • Windows 10, 64-bit
 • Opombe:

 • "Windows Home Editions" niso podprti
 • Windows 8.1 podpora se je zaključila s SOLIDWORKS 2018 SP5.
 • Windows 7 podpora se zaključi s SOLIDWORKS 2020 SP5!


 • Aplikacija eDrawings in eDrawings Professional 2019 je poleg zgoraj navedenih operacijskih sistemov podprta tudi na Mac OS X 10.11 ali višjih.

  Virtualizirana okolja

  Specifična virtualizirana okolja so podprta za delo s SOLIDWORKS-om, seznam najdete na tej povezavi.

  Windows Home Edition?

  Izvedbe operacijskega sistema "Windows Home Edition" žal NISO uradno podprte s strani SOLIDWORKS-a.
  To sicer pomeni, da bo SOLIDWORKS na takem računalniku lahko deloval brez večjih težav, vendar proizvajalec ne garantira brezhibnega delovanja in ne odgovarja za morebitne težave.

  Lokalna ali mrežna hramba podatkov?

  Za maksimalno zmogljivost in stabilnost se priporoča, da so SOLIDWORKS datoteke shranjene lokalno.

  Odpiranje datotek preko mreže je vedno počasnejše kot odpiranje lokalno, obenem se poveča možnost, da pride med shranjevanjem do okvare datotek.  Rešitve za upravljanje podatkov, kot sta SOLIDWORKS PDM Standard ali SOLIDWORKS PDM Professional, združujejo prednosti mrežne hrambe in lokalnega odpiranja in shranjevanja, saj skrbijo za avtomatski prenos in sinhronizacijo podatkov iz mrežnega strežnika na lokalne diske.
  Več informacij o SOLIDWORKS PDM rešitvah najdete tukaj.

  Razlika med SOLIDWORKS PDM Standard in Professional

  SOLIDWORKS PDM Professional je polno funkcionalna profesionalna rešitev za upravljanje inženirskih podatkov, nekoč znana tudi pod imenom SOLIDWORKS Enterprise PDM.

  SOLIDWORKS PDM Standard pa je bil vpeljan z verzijo 2016 z namenom, da se PDM funkcionalnosti omogočijo širšemu naboru uporabnikov, sicer z določenimi omejitvami.

  Natančnejša primerjava med SOLIDWORKS PDM Standard in SOLKIDWORKS PDM Professional je opisana v tem blogu.

  Sistemska priporočila za SOLIDWORKS PDM strežnik

  Za SOLIDWORKS PDM bazo se priporoča namenski strežnik.
  Namenski strežnik poleg najboljše zmogljivosti in uporabniške izkušnje za CAD uporabnike omogoča tudi nadzor verzij in revizij dokumentov, vodenje delovnega toka dokumentov in upravljanje z metapodatki (angl. custom properties) dokumentov.


  Sistemske zahteve za SOLIDWORKS PDM strežnik najdete na tej povezavi.
  Za več informacij o SOLIDWORKS rešitvah nam pišite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
  Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

  Sorodne vsebine

  SolidWorks PDM pomaga vaši ekipi pri iskanju in ponovni uporabi obstoječih datotek, kosov delavniške dokumentacije... PDM skrbi za izmenjavo informacij v toku načrtovanja, avtomatizira postopke dela in nadzira, da se prenašajo v proizvodno le prave potrjene verzije.
  SolidWorks 3D CAD je programska oprema za računalniško podprto konstruiranje.
  

  Prijava