Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki in 3D skenerji
  • Storitve 3D tiskanja in skeniranja

BLOG: Reportaža iz konference SOLIDWORKS World 2018

Napisala: Primož Grkman in Jernej Gajšek


V začetku februarja 2018 se je na sneženi petkov zvečer ekipa našega podjetja odpravila na konferenco SOLIDWORKS World. Tokrat smo na pot odšli štirje, Boštjan in Jernej kot predstavnika vodstvenega dela ekipe ter Primož in Jernej G., ki sva se bolj osredotočila na tehnični del predstavitev in sej.

SOLIDWORKS World je vsakoletno srečanje uporabnikov in zastopnikov programske opreme SOLIDWORKS, prav tako so seveda prisotni tudi zaposleni, ki ta program dejansko ustvarjajo.  Letos je bilo to srečanje že 20. po vrsti, drugič zapored se je odvijalo v Los Angelesu, prestolnici Kalifornije. Naša ekipa se je pridružila množici več kot 5000 ljudi, ki so z zanimanjem prišli pogledat novosti, ki jih bo prinesel SOLIDWORKS 2019 ter nove produkte in programske rešitve, ki jih ponujajo SOLIDWORKSovi partnerji.
IMAG3741
SOLIDWORKS World se je za stranke začel v ponedeljek, za nas zastopnike pa že v nedeljo, 4. 2. Tudi mi smo se takoj razdelili, prodajniki so imeli ločeno sejo, z Jernejem G. pa sva se zjutraj napotila na delavnico za aplikativne inženirje. Ta je namenjena predstavitvi dobrih praks tehnične podpore, izmenjavi izkušenj in tudi nudenju povratnih informacij R&D ekipi o delovanju SOLIDWORKSa. Tudi letos smo aplikativni inženirji lahko glasovali, za katero področje menimo, da bi se mu morala razvojna ekipa najbolj posvetiti, z naskokom pa je bilo izglasovano, da morajo izboljšati delovanje SW Routinga in Donalda Trumpa :-).
Zasedba SolidWorld SWW18
logopress3
Po delavnici se je dogajanje prestavilo v partnerski paviljon, kjer so se predstavljali SOLIDWORKS-ovi partneri. Najprej sva z Jernejem zavila k našim dolgoletnim partnerjem SolidCAM, kjer nama je SolidCAM Professor Sidney pokazal nekaj lepih novosti, ki bodo luč ugledale v SolidCAM 2018 (več o teh novostih boste izvedeli v enem od naslednjih blogov). Nato sva pozdravila še naše partnerje pri Logopress3, SWOOD in SINDOH.
V partnerskem paviljonu je bilo zbranih več kot 100 razstavljalcev, zato bova opisala samo tiste, ki so nama najbolj padli v oči.
Eno od teh je podjetje Desktop Metal. Kot je razvidno že iz imena, razvijajo 3D namizne tiskalnike za kovino. Tehnologija je podobna FDM tehnologiji, ki jo že poznamo pri tiskanju polimerov. Ker s 3D tiskom lahko izdelamo zelo kompleksne oblike, so pri Desktop Metal razvili še programski vmesnik »Live Parts« , ki ga najlažje opišemo kot obratno topološko analizo, saj program materiala ne odstranjuje, ampak vam kos zgradi. Tehnologija izgleda zelo atraktivno, saj kos glede na zadano geometrijo zraste pred vašimi očmi. »Live parts« je čisto nova tehnologija, ki se še razvija in je dostopna za testiranje vsem SOLIDWORKS uporabnikom na aktivnem vzdrževanju.
IMAG0552 1
Na HP stojnici sva z Jernejem G. preizkusila tudi nov HP-jev prenosni sistem virtualne resničnosti, pri katerem je računalnik kar v nahrbtniku, ki je povezan z VR očali. Simulacija padca iz 100 nadstropne stavbe je tudi v VR okolju strašljiva.
Lepa novost je bil tudi nova HP-jeva linija Jet Fusion 580/380 večbarvnih in 540/340 enobarvnih produkcijskih 3d tiskalnikov. Prednost teh 3D tiskalnikov je njihova hitrost in tiskanje uporabnih izdelkov v barvah. V prihodnosti bo možno tudi upravljanje molekularnih lastnosti Voxla (nekakšen 3d pixel, kot ga je poimenoval HP).
Poleg tiskalnihov je HP prvič predstavil novo serijo prenosnih delovnih postaj Zbook x2.
Zbook x2 je najmočnejši »detachable« prenosnik na svetu. Poganjajo ga lahko najnovejši Intel i7 procesorji ter Nvidia Quadro grafika. Ker ima zaslon na dotik, je uporaba SOLIDWORKSa optimalna za oblikovalce in inženirje, ki so veliko na terenu. Ker lahko ekran odklopimo stran od tipkovnice, bi pričakovali, da nam bodo manjkale neke tipke za standardne ukaze, vendar je HP v sodelovanju s SOLIDWORKS-om ob strani dodal tipke z bližnjicami, ki jih boste lahko uporabili v povezavi z namenskim pisalom za zelo hitre prve prototipe neposredno na terenu.
IMAG0547
Dell se je izkazal z novim monitorjem, zmožnim 8K resolucije. Za povezavo takega monitorja z računalnikom potrebujete dva Display port priključka. Programsko opremo, ki bi bila zmožna 8K resolucije seveda še ni na tržišču, prav tako pa je težko najti tudi računalnik, z dovolj močnimi komponentami za gladko delo z 8K resolucijo.
Ker se je pozno popoldne začel en največjih Ameriških praznikov, ti. Super Bowl, finale lige ameriškega nogometa, se je takrat tudi končalo dogajanje v nedeljo, celemu navdušenju pa smo se pridružili tudi mi in si tekmo ogledali v baru v bližini Staples Centra.
V ponedeljek se je začel uradni del, ko se se nam pridružili še uporabniki. Kot vsak naslednji dan se je začel s splošno sejo, kjer je CEO SolidWorks-a Gian Paolo Bassi napovedal prihodnost razvoja SOLIDWORKS-a. Predvsem je izpostavil razvoj programskih rešitev v oblaku na 3DEXPERIENCE platformi.

IMAG3664 1
Na splošnih sejah smo videli kar nekaj prodornih mladih podjetij, ki uporabljajo SOLIDWORKS rešitve in 3DEXPERIENCE, kot so podjetje BOOM, kjer razvijajo novo nadzvočno potniško letalo za katero razvoj poteka v celoti v SOLIDWORKS-u, Ring brothers so nam pokazali svoj »muscle« avto s 1000 konjskimi močmi in Arrivo, podjetje, ki razvija nove rešitve za vedno večji problem gostega prometa v velikih mestih.

IMAG0606 1
Na glavnih sejah so bile na šaljiv način v obliki kratkih filmov »DEMO-lition« predstavljene novosti v SOLIDWORKS-u 2019. Ena od novosti je »Interference Detection« za Multybody parte, o kateri si lahko več preberete na povezavi. Verjetno najbolj privlačna bo nova možnost postavljanje kompleksnih 3D tekstur. Zelo všečna novost bo tudi rezanje »Mesh« struktur z novim Section orodjem.


Prijava