Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki in 3D skenerji
  • Storitve 3D tiskanja in skeniranja

BLOG: Sodčkasta orodja

Piše: Jernej Gajšek

  • V SolidCAM-u 2017 je bila kot novost predstavljena podpora rezkanja s tako imenovanimi sodčkastimi orodji v modulih HSS in Simultano 5-osno rezkanje.
  • Tehnologija obdelave, ki do sedaj pri nas ni bila pretirano poznana, za uporabnike, ki simultano rezkajo kompleksne oblike, prinaša obilico prednosti, predvsem pa precej krajše obdelovalne čase.


Za ogled video vsebin morate potrditi funkcionalne piškotke.
Kaj sploh so sodčkasta orodja?

sodckasta orodja


Sodčkasta (parabolna) orodja, oziroma Barrel Mill tools, kot so poimenovana v tujini, so se začela pojavljati nekje po letu 2015 in so sploh pri nas še bolj novost, ki ni poznana v vsaki delavnici.

Namenjena so obdelavam kompleksnih 3D površin, ki so se do sedaj obdelovale pretežno s krogelnimi rezkarji.

Pri obeh tipih orodja uporabljamo delovni radij orodja, ki v korakih potuje po površini in posledično izoblikuje želeno površino. Glavna razlika med tema dvema tipoma orodij se pojavi v velikosti tega delovnega radija, ki je pri krogelnem rezkarju enak polovici celotnega premera, pri sodčkastem orodju pa je ta radij precej večji (na sliki zgoraj označen kot R2).
Od kod prihranek pri času obdelave?

Kvaliteto obdelave in posledično površine lahko merimo z višino ostanka med dvema potema orodja (t.i. Scallop).

Čeprav površina na pogled izgleda gladka, je zaradi tehnologije obdelave vedno prisoten nek ostanek, manjši kot je, bolj gladka je površina.

Če to pogledamo povsem približano, izgleda površina valovita. Na spodnji sliki imamo prikazani dve sosednji poti orodja in površino, ki nastane pri taki obdelavi.
scallop 1
Če vzamemo za primer obdelavo s krogelnim rezkarjem premera 12 in delovnim radijem R6, za rezkanje pa uporabimo dokaj grob korak 0,1 x premer orodja, torej 1,2 mm, lahko izmerimo višino ostanka (Scallop) 0,03 mm.

scallop 2
Do tega podatka lahko pridemo tudi z izračunom po naslednji enačbi:

enacba


Vidimo, da se grafični test in izračun ujemata, zato lahko izračun z zamenjanimi neznankami uporabimo tudi za sodčkasto orodje, le da polovico premera zamenjamo za delovni radij orodja. Za primerjavo smo vzeli sodčkasti rezkar konične oblike premera 12mm z delovnim radijem 500mm.
ppc rezkar
Če predpostavimo, da želimo s sodčkastim orodjem doseči enako kvaliteto površine oz. enako višino ostanka, potem kot neznanko izpostavimo korak orodja in za višino ostanka uporabimo rezultat prejšnjega izračuna 0,03mm:


enacba 1


Na podlagi izračunanega rezultata lahko vidimo, da je korak skoraj 10-krat večji kot pri enakovrednem rezkanju s krogelnim rezkarjem, temu primerno pa se znatno skrajša tudi čas obdelave.
Rezkanje s sodčkastim orodjem v praksi

V podjetju Solid World smo se kmalu po predstavitvi te novosti v SolidCAM-u 2017 povezali z našim partnerjem Hoffmann Group Slovenija, ki je prav tako na tržišče poslal svojo novo paleto sodčkastih parabolnih rezkarjev.

V ta namen smo v našem tehnološkem centru skupaj z njimi na 5-osnem stroju Hartford 5A-65e testno rezkali turbinske lopatice z orodjem Garant 20 7525 12/85 s premerom 12mm in delovnim radijem 85mm.

Po predhodnih grobih obdelavah smo pri fini obdelavi z omenjenim orodjem uporabili korak 2,5mm in dobili izvrstne rezultate, izdelek po končni obdelavi je imel zelo lepo površino v primerjavi z enakim izdelkom porezkanim s krogelnim rezkarjem, razlika v času obdelave pa je bila prav tako znatno na strani sodčkastega orodja.

Če vas zanima več o Garant sodčkastih rezkarjih podjetja Hoffmann Group, lahko pogledate njihov predstavitveni video ali jih kontaktirate.Sedaj, ko so 5-osni rezkalni stroji bistveno bolj dostopni, lahko pričakujemo, da se bodo v delavnicah zaradi vseh prednosti sčasoma vedno bolj začele uveljavljati tudi obdelave s sodčkastimi orodji.

Ker pa gre za precej kompleksne orodne poti, je za dobre rezultate potrebna tudi dovolj zmogljiva in zanesljiva programska oprema. Mi vam seveda priporočamo SolidCAM, ki ima področje 5-osnih obdelav odlično podprto. To lahko potrdi preko 450 naših zadovoljnih uporabnikov.

Avtor bloga: Jernej Gajšek
Več informacij o SolidCAMu na povezavi. Seveda nas lahko tudi pokličite na 01/ 422 49 06 ali nam pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.
Novosti SolidCAM 2017


Prijava