01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00

BLOG: SolidCAM – Programiranje sorodnih izdelkov

Piše: Damjan Fink

V tem blogu vam bom predstavil nekaj nasvetov kako pohitriti programiranje sorodnih izdelkov.
  • Pod izrazom sorodni izdelki mislimo na izdelke, ki so med seboj podobni ter zahtevajo isto tehnologijo obdelave
  • Izdelki se lahko med seboj razlikujejo v dimenzijah ter imajo manjša geometrijska odstopanja, vendar pa je za njihovo izdelavo potrebno isto zaporedje operacij.

Za ogled video vsebin morate potrditi funkcionalne piškotke.
Programiranje lahko zelo pohitrimo z uporabo predlog operacij in procesov.

Predloge zajemajo tehnologijo obdelave lahko pa tudi orodje ter njegove parametre. Ustvarimo si jih z desnim klikom na že sprogramirano operacijo, ter izbiro »Create template…«.
Če imamo izbrano samo eno operacijo, se nam odpre okno za shranjevanje predlog operacij, če pa imamo hkrati označenih več operacij, se nam odpre okno za shranjevanje predlog procesov.
Tipičen primer procesa je izdelava navojne izvrtine, kjer je potrebno najprej središčenje, nato vrtanje ter vrezovanje navoja, vendar pa ni omejen zgolj na vrtanje, temveč ga lahko uporabimo na kombinaciji raznih operacij nad isto geometrijo.
Na primer groba in fina obdelava žepov…
Operacije iz predlog lahko dodajamo z Drag & Drop načinom ali z desnim klikom ter dodajanjem operacij iz menija.

V Drag & Drop načinu predlogo iz stranskega okna samo prenesemo na želeno površino. Pri tem se v drevesni strukturi ustvari operacija, v tabelo orodij pa doda uporabljeno orodje.

Prav tako se avtomatsko generira novo koordinatno izhodišče, če ga za to pozicijo še ni bilo definiranega. Pri 3 osnih strojih se tako definira nova nula, pri več osnih pa nova indeksirana pozicija.

Kadar želimo isto predlogo uporabiti za različne materiale in s tem različne parametre orodja, se poslužimo funkcije Cutting Condition v tabeli orodij.

S to funkcijo lahko za isto orodje definiramo različne parametre (vrtljaje ter pomike) glede na material.

Pomike in vrtljaje lahko v tabelo zapišemo sami, lahko pa si pomagamo z že pripravljenimi podatki v SolidCAM-u. Tako lahko z zgolj nekaj kliki prilagodimo parametre na nov material.

Programiranje s pomočjo predlog lahko uporabimo pri različnih izdelkih, saj lahko poljubno izbiramo kombinacije in zaporedje operacij.

Kadar pa so si izdelki tako zelo podobni, da se zaporedje operacij ne spreminja, se lahko poslužimo že v celoti sprogramiranega modela, kateremu zgolj zamenjamo 3D Model (Design Model). To storimo z desnim klikom miške na CAM-Part v drevesni strukturi, ter izbiro Change Model Reference…

Ob menjavi modela se obdelave prilagodijo geometriji novega modela.

V kolikor so odstopanja med originalno in novo geometrijo prevelika, da bi se prilagoditve lahko izvedle avtomatsko, se ob operaciji v drevesni strukturi pojavi opozorilni znak (trikotnik).

V tem primeru je potrebno v tej operaciji ponovno izbrati geometrijo na novem modelu. Tak način prehajanja med modeli je mogoč le ob uporabi externega načina shranjevanja (Originalni 3D model po katerem programiramo orodne poti ostaja ločen od CAM datotek).
Pri uporabi internega načina, kjer se orodne poti in ostali SolidCAM-ovi podatki shranijo direktno v SOLIDWORKS-ovo Part datoteko, menjava modela ni mogoča.

V tem primeru lahko v SOLIDWORKSu uporabimo konfiguracije, ter tako v eni datoteki shranimo vse sorodne izdelke, nato pa v SolidCAM-u sprogramiramo orodne poti zgolj v eni konfiguraciji.

Ob menjavi konfiguracije se orodne poti v SolidCAM-u prilagodijo novi geometriji modela.

Za pravilno delovanje je potrebno v nastavitvah pod razdelkom Synchronization izbrati opcijo, da se geometrija operacij navezuje na trenutno izbrano konfiguracijo in ne na originalno. Ta način lahko uporabimo tako pri internem kot tudi externem načinu shranjevanja.

solidcam blog sorodni izdelkiČe hočemo enak način sinhronizacije operacij uporabljati tudi pri struženju, je potrebno geometrijo v načinu Solid, kjer izbiramo površine na modelu in ne Wireframe, kjer geometrijo izbiramo na skici ovojnice (envelope) modela.
Za več informacij o SOLIDCAM rešitvah nam pišite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.


Prijava