01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki
  • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: SolidCAM 2019 – 3D Interconnect in uvoz različnih formatov 3D geometrije

Piše: Vekoslav Matanović

  • V tokratnem blogu si bomo pogledali podrobnosti glede uvoza 3D modelov iz formatov, ki se najpogosteje uporabljajo pri izmenjavi tovrstnih podatkov. 
  • Iz vidika SolidCAM-a se bomo osredotočili predvsem na SOLIDWORKS-ovo funkcijo 3D Interconnect in postopke, ki jih je potrebno izvesti za kasnejše optimalno programiranje obdelovalnih operacij.
blog SC2019 3D interconnect 1
blog SC2019 3D interconnect 1
Namen funkcije 3D Interconnect je v osnovi ohranjanje povezave uvoženega 3D modela z izvornim formatom le-tega.

Takšna povezava omogoča asociativnost v primeru adaptacij in sprememb, ki se potem odrazijo direktno na SOLIDWORKS partu.

Po uvozu se nam v SOLIDWORKS drevesu ob nazivu modela pojavi ikona z značilno zeleno puščico usmerjeno v levo, ki nakazuje omenjeno povezavo z izvornim formatom modela.
blog SC2019 3D interconnect 2
Funkcija 3D interconnect je še najbolj uporabna v podjetjih, kjer interno izvajajo tako CAD kot CAM procese, še posebej, če nimajo poenotene programske opreme in si na tak način pomagajo do hitrejših rezultatov.

V večini drugih primerov pa po navadi dobimo od stranke model za vsako verzijo/spremembo kosa posebej z jasno razliko oziroma zaporedno številko v nazivu v izogib zmedi, ki lahko nastane.
V takih primerih nam funkcija 3D Interconnect ne koristi, ravno nasprotno, zaradi ohranitve povezave z izvornim formatom, je urejanje geometrije na določenih nivojih onemogočeno.

Prav tako lahko opazimo določene vsiljene specifike kreiranja gradnikov, kot je to recimo primer pri Creo datotekah, kjer dobimo z uvoženim modelom vse izvrtine kreirane iz dveh polovičk.
blog SC2019 3D interconnect 3
Takšna geometrija nam povzroča težave predvsem pri določanju geometrije za operacije vrtanja (tako pri navadnih Drill operacijah, kot tudi pri Drill Recognition operacijah), saj SolidCAM v tem primeru ne zmore zaznati krožnic, ker jih na 3D modelu enostavno ni.

Rešitev, ki se ponudi, je vklop dodatnega filtra v meniju za izbiro geometrije in sicer Include arcs.

S tem v izbor geometrije vključimo tudi loke ter na tak način pridobimo potrebne točke za izdelavo operacij vrtanja.

SolidCAM samodejno zazna podvojene loke (dva loka za eno luknjo) in upošteva zgolj eno središče.
blog SC2019 3D interconnect 4
Še večja težava iz stališča uporabnika SolidCAM-a je onemogočena funkcija Import Diagnostics, s katero preverimo in hkrati popravimo kakršnekoli nepravilnosti nastale ob uvozu modela (manjkajoče površine, neustrezni spoji med površinami, itd.).

Postopek preverjanja z Import Diagnostics orodjem močno priporočamo ob vsakem uvozu 3D modela, saj je to prva informacija o kvaliteti naše osnove za nadaljnje delo.

Potrebno se je zavedati, da se bodo od te točke dalje vse napake samo še seštevale, zato je dobro, da začnemo z ustrezno in urejeno geometrijo, po možnosti v obliki »solid« modela.


blog SC2019 3D interconnect 5
blog SC2019 3D interconnect 6
Rešitev za zgoraj opisano težavo je prekinitev povezave z izvornim formatom modela in sicer to lahko naredimo na nivoju parta z desnim klikom na ime modela v drevesu, kjer izberemo ukaz »Break Link«.

S tem se bo povezava z izvornim formatom modela prekinila, prav tako ne bo več nobenih omejitev, ki se tičejo sprememb modela.

Izjemoma se v primeru, da je naš model sestavljen iz solid geometrije in posameznih površin, na tem istem mestu pojavi ukaz »Dissolve Feature«, ki pa v osnovi na enak način prekine omenjeno povezavo.
blog SC2019 3D interconnect 7
V preteklosti smo uporabnikom priporočali, da funkcijo 3D Interconnect izključijo, če jim to glede na njihovo naravo dela bolj ustreza (delo s Creo datotekami).

So se pa zgodile določene spremembe pri novejših verzijah SOLIDWORKS-a, kjer smo opazili, da se pri odpiranju določenih STEP datotek ob izključeni opciji 3D Interconnect tako rekoč ne zgodi nič oz. se uvoz STEP modela ne izvede.
Glede na zgoraj podane rešitve za pomanjkljivosti ob uvozu z aktivirano 3D Interconnect opcijo, se lahko sami odločite ali in kdaj jo boste uporabljali.
Za dodatne informacije o SolidCAM rešitvah se obrnite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 24 18 211 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.


Prijava