Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki
  • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: SolidCAM Manual Turning operacija

Piše: Vekoslav Matanović

Tokrat se bomo posvetili operaciji znotraj Mill-Turn modula in sicer Manual Turning operaciji, ki ponuja možnost »ročnega« programiranja obdelave struženja.
  • To pomeni, da moramo obdelovalne poti sami narisati v obliki skice, orodje pa potem z določeno kontaktno točko sledi tej geometriji.
  • Operacijo načeloma uporabljamo takrat, ko zaradi kompleksnosti geometrije ali tehnoloških zahtev potrebujemo popoln nadzor na gibanjem orodja.
  • Z narisano geometrijo tako hkrati določamo način oz. obliko po kateri se orodje premika ter tudi količino materiala, ki ga recimo v enem prehodu obdelamo. 
Za ogled video vsebin morate potrditi funkcionalne piškotke.
Za začetek si je potrebno s Sketch funkcijo narisati poti, kot je to razvidno iz slike. Se pravi rišemo v isti ravnini ZX, kot to v osnovi naredi SolidCAM na začetku novega Mill-Turn oz. Turning projekta.

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija

Narišemo svojo, novo skico in ne urejamo obstoječe Envelope skice, ker bi s tem lahko vplivali na operacije, ki so že narejene po prvotni geometriji, ki sledi 3D modelu.

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija 1

Ko v operaciji Manual Turning izbiramo novo geometrijo, pazimo na vrstni red ter usmeritev posameznih »chain-ov«, saj s tem direktno določamo gibanje orodja.

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija 2

Kar se tiče izbire orodja, ni posebnosti.

Uporabljate lahko vse tipe orodij, ki jih že uporabljate pri običajnih operacijah struženja.

Kot že omenjeno lahko potek obdelave še dodatno prilagajte s kontaktno točko orodja (meni Tool, zavihek Origin position), prav tako pa lahko izbirate na kateri strani geometrije se kontaktna točka orodja nahaja (meni Technology, Auto, Center, Left ali Right).

Parameter »Reverse cutting path« pa nam omogoča, da dobljeno orodno pot obrnemo v nasprotno smer.

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija 3

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija 4

Manual Turning operacija je dokaj enostavna in ne vsebuje veliko parametrov, saj nam prepušča nadzor nad obdelavo prek naše narisane geometrije.

Dobljena orodna pot enostavno sledi začetku in koncu enega »chaina« in potem enako za vse ostale izbrane elemente.

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija 5

To pomeni tudi, da je potrebno s skico prav tako upoštevati/nakazati ustrezne prihode in izhode iz materiala v posameznih korakih, kot tudi prepozicioniranje orodja med koraki.

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija 6

To naredimo tako, da skici dodamo geometrijo, ki nam predstavlja poti umikov.

Upoštevati je potrebno le pravilen vrstni red pri izboru geometrije (koncu »chaina« delovnega giba mora slediti začetek giba umikanja z 90° prehodom).

Na sliki prikaz izbire geometrije za zvezne gibe iz enega na drugi nivo obdelave (namig: geometrijo je najbolje izbirati s funkcijo Point to Point).

Blog SolidCAM2020 Manual Turning operacija 7

Za dodatno razlago si lahko pogledate video posnetek:

Za dodatne informacije o SolidCAM rešitvah se obrnite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 24 18 211 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.


Prijava