Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki in 3D skenerji
  • Storitve 3D tiskanja in skeniranja

BLOG: SolidCAM - Modul HSR Turbo

Pripravil: Miha Mijatovič


V tokratnem blogu si bomo ogledali novosti na področju modula HSR/HSM Turbo. Modul je bil prvič predstavljen v verziji 2019, od takrat pa je doživel precej popravkov ter izboljšav. Modul Turbo je razširitev klasičnega HSM/HSR paketa, stranke pa so ga dobile brezplačno. Zaradi izkoriščanja 64-bitne tehnologije procesorjev, je izračun operacij bistveno skrajšan, kar še dodatno pride do izraza pri obdelavi večjih ter kompleksnejših kosov. Za vse tiste, ki modul HSR že uporabljate, bo prehod na Turbo popolnoma enostaven.

SC HSM Part

Hiter pregled Turbo operacije

Najprej je potrebno izbrati ustrezno obdelavo. Za grobo rezkanje imamo na voljo dve strategiji, ki sta vsem uporabnikom že poznani, gre za strategiji ”Hatch” in “Contour”, tretja strategija ki je na voljo, pa je rezkanje ostankov oziroma “Rest machining”. Strategija rezkanja ostankov se lahko preračunava glede na vpis premera prejšnjega orodja, ali preračunavanja glede na realno stanje obstoječega surovca. Slednja je računsko precej zahtevna, SolidCAM v ozadju namreč zgradi STL model ostankov, ki ga nato uporabi kot trenutni surovec.

 

Izbira ustrezne obdelave

Nekaj novosti se je pojavilo v zavihku “Link”, kjer nastavljamo vkopavanja ter povezovalne gibe. Na meniju “Ramping” si lahko uredimo prioritetno listo vkopavanj. V primeru, da se orodje zaradi premalo prostora ne more vkopati po prvotni strategiji, bo z vkopavanjem poskusilo z naslednjo strategijo.

 

Link

V meniju “Gouge check”, ki je poznan vsem tistim, ki že uporabljate modul HSS, lahko iz obdelave izločimo vse želene dele obdelovanca ter po potrebi določimo izogibanje trkom glede na vpenjalo orodja. Ta funkcija dodatno upočasni izračun, zato jo uporabimo le takrat, ko jo res potrebujemo.

 

gouge check

Primer iz prakse

Stranka se je na nas obrnila s problemom predolgih kalkulacijskih časov, obdelovanec dimenzij 1200mmx1000mm je bil poleg velikosti še geometrijsko zahteven. Preračunavanje rezkanja ostankov (rest machining) s staro tehnologijo HSR, je v konkretnem primeru trajalo več kot eno uro.

V Windows Task Manager lahko med preračunavanjem Turbo operacije preverimo trenutno zasedenost procesorjev. Iz spodnje slike je razvidno, da so zasedena vsa jedra. Rezultat je bistveno skrajšan čas izračuna.

Stranka je za rezkanje ostankov prvotno uporabila klasično HSR rest operacijo, pri kateri je čas izračuna kljub optimizaciji trajal eno uro in 14 minut. Operacijo smo nadomestili s Turbo HSR ter se že v začetku približali 20-minutnemu izračunu, ob ustrezni nastavitvi toleranc pa pridobili še nekaj dodatnih minut. Strankam, ki imajo HSR/HSM modul in so Turbo pridobile brezplačno, priporočam, da novosti preizkusijo ter preverijo izboljšave.

Če glede modula Turbo potrebujete dodatne informacije, smo vam na voljo.

 

Primer iz prakse

Zasedenost procesorjev

Sorodne vsebine

SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.


Prijava