Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki in 3D skenerji
  • Storitve 3D tiskanja in skeniranja

BLOG: SOLIDWORKS in uporaba enačb

Piše: Marko Rebec

Uporaba enačb v programski opremi SOLIDWORKS je enostaven in učinkovit način kako lahko izdelamo različne, a podobne komponente z vnosom samo nekaj osnovnih podatkov.

Enačbe lahko uporabimo tako na nivoju skice, gradnika, kosa ali sestava hkrati pa lahko vnos povežemo z zunanjo datoteko, kjer spreminjamo vrednosti, ki se nato odrazijo v spremembi geometrije 3D modela.


Za ogled video vsebin morate potrditi funkcionalne piškotke.
Če pri gradnji modela primerjamo uporabo enačb in uporabo konfiguracij, je glavna razlika v tem, da so konfiguracije primerne pri komponentah, ki imajo že v naprej znano obliko in dimenzije in bomo le-te komponente večkrat uporabljali pri našem delu.

Medtem, ko je uporaba enačb primernejša pri komponentah, ki imajo podobno obliko in poljubne dimenzije.

Pri uporabi enačb tako vnesemo poljubne dimenzije neke komponente, ki se nato po pravilih določenih s pomočjo spremenljivk in/ali enačb generira kot enkraten model.
Kje in kako lahko vnašamo in določamo pravila oz. vpisujemo enačbe:

1. Pravila, vrednosti, globalne spremenljivke ter same enačbe lahko vnašamo neposredno v okence, kjer vnašamo vrednost dimenzije tako, da začnemo vnos z enačajem (=):
SW enacbe 1

2. ali pa za to uporabimo vmesnik za enačbe kjer imamo več možnosti.

SW enacbe 2
Vmesnik za vnos enačb nam omogoča večjo fleksibilnost in pregled pri dodeljevanju pravil, enačb in določanju globalnih spremenljivk.
Vmesnik lahko prikažemo v različnih oblikah oz. tako za vnos kot za lažje razumevanje vseh vnešenih podatkov:

SW enacbe 3

Pri uporabi in določevanju tako enačb kot tudi spremenljivk imamo nekaj že v naprej definiranih funkcij, ki jih lahko s pridom uporabimo:

SW enacbe 4

Lahko uporabimo tudi nekatere sistemske vrednosti, ki nam jih vmesnik ponuja:

SW enacbe 5

V vmesniku za enačbe lahko posamezne gradnike ali komponente (v sestavu) zamrznemo ali odmrznemo pod določenimi pogoji:

SW enacbe 6

Vrednosti, ki jih vnašamo in pravila, ki jih določimo lahko tudi vežemo na zunanjo datoteko, kjer lahko nato te vrednosti poljubno spreminjamo:

SW enacbe 7

Delo z enačbami in spremenljivkami nam omogoča izjemno fleksibilnost. Daje nam veliko prostora za kreativnost ter dopušča hitro in učinkovito izdelavo poljubnih in do neke mere podobnih komponent brez nepotrebnega modeliranja.

Vzamemo osnovni model ali sestav, samo vpišemo želene vrednosti v vmesnik za enačbe ali zunanjo datoteko in nato zgradimo komponento ali komponente (sestav) brez nepotrebne izgube časa. Tako se izognemo dolgočasnemu in nepotrebnemu ponavljajočemu modeliranju.
V kolikor imate glede enačb v SOLIDWORKSu dodatna vprašanja, nas kontaktirajte preko spletne podpore.

Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

Sorodne vsebine

Programska oprema SOLIDWORKS nudi zmogljivo zasnovo in izjemno intuitiven uporabniški vmesnik, ki pospeši proces načrtovanja in izboljša učinkovitost vaše ekipe.
SolidWorks 3D CAD je programska oprema za računalniško podprto konstruiranje.


Prijava