01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00

BLOG: Kako lahko pretvorimo importirano geometrijo v SOLIDWORKS gradnike

Piše: Marko Rebec

Pri delu s SOLIDWORKS CAD modeli velikokrat naletimo na zahtevo po spreminjanju geometrije modelov, ki smo jih bodisi prejeli od naročnikov, bodisi je to nek model, ki smo ga dobili na internetu ali pa je to nek standardni del kateremu hočemo nekaj spremeniti. 

Najlažje je to storiti s pomočjo SOLIDWORKS gradnikov.
FeatureWorks blog april 1 obrezan
Ti modeli so velikokrat v nekem neutralnem CAD formatu (STEP,IGES…) ali pa je geometrija zapisana v kakem drugem CAD formatu (CREO,Inventor,Catia…).

To uvoženo geometrijo lahko deloma spreminjamo s pomočjo Direct Editing možnosti, ki nam jo ponuja SOLIDWORKS programska oprema.
Ta način je zelo zmogljiv in nam velikokrat prihrani dodaten čas in nevšečnosti pri komuniciranju s pošiljateljem modela, ki ga skušamo prirediti našim potrebam.

Vsekakor pa so SOLIDWORKS gradniki tisti pravi način za hitro spreminjanje geometrije in naknadno možnost ustvarjanja variant preko enačb ali konfiguracij v nekem modelu.
V ta namen imam SOLIDWORKS programska oprema t.i. FeatureWorks dodatek, ki je sedaj dostopen v vseh nivojih SOLIDWORKS programske opreme tudi v SOLIDWORKS Standard.

S pomočjo dodatka (Add-In-a) FeatureWorks lahko neko uvoženo geometrijo pretvorimo v SOLIDWORKS gradnike (CutExtrude, ExtrudedBoss, HoleWizzard itn.)

Dodatek je najprimernejši in tudi v veliki večini zelo uspešen pri t.i. strojegradnih delih oz. modelih, ki ne vsebujejo proste površine in kompleksnejše oblike.
Poglejmo kako deluje dodatek FeatureWorks:

1. Najprej je potrebno dodatek vklopiti preko menu-ja Tools-->Add-Ins… in izbrati FeatureWorks dodatek:

FeatureWorks blog april 1

Če obkljukamo tudi pod Start Up stolpcem to pomeni, da se nam bo dodatek FeatureWorks zagnal ob vsakem zagonu SOLIDWORKS-a.
2. Odpremo želeni importirani model in poženemo dodatek FeatureWorks: Insert--> FeatureWorks-->Recognize Features…

FeatureWorks blog april 2
V Property Manager oknu se nam pojavijo razne možnosti, kjer nastavimo na kakšen način in katero geometrijo bomo skušali prenesti v SOLIDWORKS gradnike:

FeatureWorks blog april 3
Generalno imamo dva načina Automatic in Interactive, ki nam že po imenu data vedeti, da lahko zadevo poženemo samodejno ali pa interaktivno.

Naslednja izbira je določanje tipa geometrije, ki jo skušamo prenesti v gradnike.

Tu imamo možnost izbire med Standard features, kar lahko pojmujemo kot standardne gradnike (CutExtrude, ExtrudedBoss…) in Sheet metal feature, ki je bolj primeren, če imamo opraviti z modeli, ki predstavljajo pločevino oz. dele iz pločevine.
S tem, ko sistemu določimo kako naj obravnava določeno geometrijo, mu omogočimo lažje prepoznavanje določene geometrije in lažji prevod v primerne SOLIDWORKS gradnike.

Dodatna možnost izbire je ta, kjer izbiramo v katere gradnike naj FeatureWorks pretvori določeno geometrijo.
Tu se izbira razlikuje v odvisnosti od prej izbranega tipa prepoznave (Feature Type).
FeatureWorks blog april 4
FeatureWorks blog april 5
3. Ko izberemo želene opcije poženemo izvajanje FeatureWorks.

Model pred izvedbo FeatureWorks:

FeatureWorks blog april 6
Model zgrajen s SOLIDWORKS gradniki po končani operaciji FeatureWorks:

FeatureWorks blog april 7
Upam, da vam bodo informacije glede uporabe in možnosti FeatureWorks dodatka v pomoč pri vašem vsakdanjem delu.
Za več informacij o SOLIDWORKS rešitvah nam pišite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 422 49 06 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.


Prijava