Za nakup se morate prijaviti
brisbone aaa editorbrisbone aaa editor SolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editorSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above editor SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editorSolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105 editor 3DEXPERIENCE COMPASS3DEXPERIENCE COMPASS
Splošne informacije: 01 422 49 00
 • Tehnična informatika
 • CNC servis
 • 3D tiskalniki in 3D skenerji
 • Storitve 3D tiskanja in skeniranja

Kako izboljšati produktivnost vaših kompleksnih stružno-rezkalnih strojev?

V zadnjih letih so se kot najhitreje rastoči trend v naših delavnicah začeli pojavljati kompleksni visokozmogljivi stružno-rezkalni stroji, ki omogočajo popolno obdelavo tudi najkompleksnejših oblik na enem stroju brez prevpenjanja obdelovanca. Takšne stroje pa je posledično tudi težje ustrezno programirati in nastavljati, Večina CAM sistemov pa tudi ne dohaja hitrega razvoja proizvajalcev strojev, zato pogosto opazimo, da se ne izkorišča polne funkcionalnosti strojev, uporabniki pa jih lahko posledično več uporabljajo za visokoserijsko proizvodnjo enostavnejših kosov, da dosežejo zadostno zasedenost stroja.


Že dolgo se stroji ne delijo več strogo na rezkalne in stružne. Zaradi že predhodno omenjenega stremenja po celotnem procesu na enem stroju je lahko delež operacij rezkanja celo večji od struženja. Posledično je tudi za uporabnike naprednejših strojev na mestu vprašanje, če njihova CAM programska oprema sledi tem trendom. Nakup takšnih strojev je izdatna investicija, neizkoriščanje njihovega potenciala zaradi neprimernega CAM sistema pa neposredna vsakodnevna izguba denarja.

Za ogled video vsebin morate potrditi funkcionalne piškotke.
Zakaj SolidCAM?

SolidCAM je že vrsto let vodilna programska oprema za programiranje najkompleksnejših strojev. Zagovarjamo, da uporabnikom pri svojem delu ni potrebno sklepati kompromisov glede kompleksnosti obdelav ob nezmanjšani enostavnosti uporabe. Vse napredne operacije rezkanja, ki se uporabljajo na rezkalnih centrih, lahko uporabimo v uporabniku prijaznem vmesniku, vključno z revolucionarno patentirano tehnologijo iMachining, ki poleg krajšega časa obdelave pomembno tudi ščiti orodja, predvsem tista manjših premerov.

Brezkompromisnost najboljše možne podpore za programerje pa se ne konča pri operacijah, ampak pri celotnem postopku programiranja. Nemalokrat namreč pri uporabnikih konkurenčnih CAM sistemov opazimo, da so uporabniki zaradi neustreznih postprocesorjev in tu splošno nepodprtih konfiguracij strojev prisiljeni improvizirati med postopkom programiranja. Stroj seveda lahko opravlja operacije struženja in rezkanja brez posebnih težav, uporabnik pa jih je prisiljen programirati ločeno in ročno združevati dve G-kodi v končno, ki jo potem uporabi na stroju. Še pogosteje se to dogaja pri večkanalnih strojih, kjer uporabniki delne programe za posamezni kanal ročno lepijo skupaj in sinhronizirajo v urejevalnikih besedila, ker programska oprema ni dorasla izzivom, ki jih takšni stroji prinašajo. Seveda je takšen sistem dela precej zamudnejši, hkrati pa se s tem izdatno poveča tudi možnost trkov na stroju, saj končnega programa ni bilo mogoče vizualno preveriti – simulirati. Zaradi vseh teh težav je SolidCAM uporabnikom zagotovil orodje, ki omogoča programiranje vseh možnih obdelovalnih procesov znotraj enega procesa. Poleg samih obdelav se določijo tudi drugi t.i. MCO cikli rokovanja s strojem, ki jih uporabljamo za razne varnostne umike in predvsem preprijem kosa na sekundarno vreteno. Vse procese lahko preverjamo sproti v posameznih simulacijah ali kasneje v skupni končni simulaciji, ki nam ponudi tudi predviden čas obdelave, kar pripomore k lažji organizaciji proizvodnje. Že na začetku samega postopka tudi izberemo stroj – postprocesor, s katerim želimo delati. Posledično programski opremi preko virtualne definicije stroja (VMID) tudi povemo, s kakšno kinematiko stroja delamo, tako da nam programska oprema že v osnovi ne dovoli, da bi izvajali gibe, ki na stroju niso možni.
SolidCAM

SolidCAM Toolkit

Upravljanje orodij – SolidCAM Toolkit

SolidCAM je uporabnikom pred kratkim predstavil novo rešitev na področju upravljanja orodij, imenovano Toolkit. Gre za najzmogljivejši sistem, ki je trenutno na tržišču, in omogoča uporabniku popolen nadzor nad vsakim posameznim orodjem in parametri za posamezne materiale. Uvozi se lahko prav vse 3D oblike orodja (tudi oblikovne rezkarje in ploščice, mikro orodja) ter držala za orodja kot posamezne komponente ali cele sestave, ki so lahko predpripravljeni ali pa se definirajo in upravljajo znotraj knjižnice orodij. S tako popolno definiranim realnim stanjem na stroju se lahko posledično zanesemo na virtualno simulacijo procesa.
Sinhronizacija kanalov

Sodobni kompleksni stružno-rezkalni stroji so pogosto večkanalni – obdelave lahko hkratno izvajajo z več orodji, za vsak kanal pa je potrebno stroju dati ločene programe. Ker pa bi med hkratno obdelavo lahko prišlo do kolizij različnih komponent stroja, je potrebno obdelave ustrezno sinhronizirati s čakalnimi kodami. Vse to lahko naredimo že direktno v vmesniku za sinhronizacijo, ki prav tako upošteva tudi kinematične omejitve stroja. Prav tako sproti preverja nelogične kombinacije, ki se na stroju ne bi mogle izvesti, in nas na njih tudi dinamično opozarja. Ko zaključimo s sinhroniziranjem obdelav, jih lahko v točno takšnem vrstnem redu tudi vidimo v simulaciji – digitalnem dvojniku stroja, s čimer imamo odličen pregled nad samim postopkom, še preden program prvič spustimo na stroju. To nas lahko hkrati obvaruje pred neželenimi trki. Za dolgostružne avtomate (Swiss-Type stroje) lahko znotraj sinhronizacije kanalov določimo tudi ustrezne razporeditve osi po kanalih, značilne za nekatere proizvajalce strojev (ti. “Axis Patterns”). Ko na koncu izvozimo program za stoj, je ta dokončan in ga lahko takoj uporabimo brez dodatnega ročnega urejanja.

Celoten proces si lahko pogledate v videu.
Sinhronizacija kanalov

Povzetek

Če so bili včasih takšni stroji rezervirani samo za najbolj specializiran sektor industrije, jih lahko danes najdemo že v večini delavnic. Posledično je zaradi večje dostopnosti strojev tudi manj usposobljenih izkušenih programerjev takšnih strojev, ki so včasih te programe pisali ročno na podlagi bogatih izkušenj.

Ker je programska oprema v vseh letih napredovala do te mere, da je tudi programiranje teh kompleksnih strojev lahko enostavno, se lahko kot lastnik vprašate, če imate katerega od naslednjih problemov:
 • Ročno programiranje na stroju je zamudno, saj stroj med pripravo programa ne obdeluje kosov.
 • Na stroju je prišlo do trkov, ker programa predhodno ni bilo mogoče simulirati.
 • Zaradi menjave kadra je bilo izgubljeno znanje operaterjev, posledično je težko razumeti že obstoječe programe, kaj šele pisati nove.
 • Kosi so vedno bolj zahtevnih oblik in se jih ne da programirati ročno.
 • Z obstoječim CAM sistemom dobite samo dele programa, ki jih je pred uporabo potrebno še ročno predelati in urediti.

 • Če je odgovor na katero od teh vprašanj pritrdilen, je morda za vas prišel trenutek, ko bi potrebovali novo CAM programsko opremo. Vabljeni, da se obrnete na nas z izzivom in preverite, kaj lahko SolidCAM stori za vaše podjetje!

  Sorodne vsebine

  SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.
  

  Prijava