Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00
 • Tehnična informatika
 • CNC servis
 • 3D tiskalniki
 • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

BLOG: SolidCAM - HSS groba obdelava, obdelava žepov ter rezkanje ostankov

Piše: Vekoslav Matanović

V tokratnem blogu predstavljamo možnost izvedbe grobe obdelave, obdelave žepov in rezkanja ostankov znotraj HSS modula. 
Glede na to, da je HSS prisoten v skoraj vseh paketih SolidCAM programske opreme, tako v okrnjeni kot v popolni izvedbi, se nam je zdelo koristno poudariti določene napredne funkcionalnosti, ki vam lahko olajšajo in pohitrijo delo. 
blog sc hss 1
Seveda je mišljeno, da se omenjenih vrst obdelav lotimo pri bolj enostavnih oblikah, kjer bomo lahko v popolnosti izkoristili nekatere funkcije v področju Roughing and More kot so:
 • Multi-passes
 • Depth cuts
 • Morph pocket
 • Stock definition

  Vse prikazane obdelave bodo izvedene z isto strategijo in sicer s Parallel cuts: Constant Z.
 • blog sc hss 1
  blog sc hss 2
  Na izbranem izdelku se bomo najprej osredotočili na zunanjo obliko, kjer najprej izdelamo osnovno orodno pot z ustreznimi parametri in orodjem.

  Izbrano orodje je rezkar D16R3.

  blog sc hss 3
  Osnovni orodni poti sedaj lahko dodamo funkcijo Multi-passes ali Depth cuts, ki bosta le-to v smeri osi orodja offsetirali do določene višine z določenim številom korakov.

  Točka, kjer orodje začne z obdelavo, mora seveda biti višja od najvišje točke surovca.

  Glavna razlika med funkcijama je način offsetiranja, Multi-passes to naredi v smeri vektorja normalno na površino, Depth cuts pa izvede offsetiranje v smeri osi orodja.
  blog sc hss 4
  blog sc hss 5
  Za naš primer izberemo Depth cuts funkcijo, kjer določimo 5 grobih prehodov s korakom globine 3mm.

  Poskrbimo, da je razvrščanje (sorting) nastavljeno na Passes, funkcijo pa uporabimo na celotni orodni poti (Whole Tool path).

  Prav tako bi lahko določili Finishing passes,s katerimi bi nekaj zadnjih slojev orodne poti naredili z bolj finimi parametri in z manj odvzemanja materiala za zagotovitev bolj kvalitetnih površin.
  blog sc hss 5
  Rezultirajoče orodne poti kažejo na to, da se le-te na določenih področjih nahajajo izven surovca, kar pomeni rezanje po zraku in posledično izgubo časa.
  blog sc hss 7
  V tem primeru lahko najprej poskusimo prilagoditi število korakov ter razmik med njimi, da se čimbolj približamo področju, kjer se surovec nahaja.

  Lahko pa uporabimo funkcijo Stock definition, ki se prav tako nahaja v Roughing and More.

  Po kliku na omenjeno funkcijo, dobimo meni v katerem označimo polje »Avoid air cuts using following stock definition«, znotraj tega okna pa lahko definiramo pogoje odstranjevanja orodnih poti izven surovca ter celo pogoje preverjanja kolizij.
  blog sc hss 8
  Po ponovnem izračunu operacije dobimo orodne poti, ki so prilagojene področju surovca brez nepotrebnih delovnih gibov, kjer materiala za obdelavo ni.
  blog sc hss 9
  Naslednja oblika, ki se je lahko lotimo s HSS modulom je sredinski žep.

  blog sc hss 10
  Kljub temu, da je HSS namenjen zgolj končni obdelavi z uporabo površin, je v določenih primerih možno odstranjevati material tudi volumensko.

  V primeru sredinskega žepa bi bila uporaba Multi passes ali Depth cuts na neki osnovni orodni poti Constant Z neučinkovita, saj bi prihajalo do neenakomernega pobiranja materiala in posledično poškodbe orodja.

  V ta namen lahko uporabimo še eno funkcijo znotraj Roughing and More in sicer Morph pocket.

  Še vedno ostajamo pri strategiji obdelave Parallel cuts: Constant Z, pomembno pa je, da za uporabo funkcije Morph pocket pod Drive surface izberemo samo stene, ki definirajo žep.

  blog sc hss 11
  V okenčku Morph pocket lahko nastavimo parametre obdelave žepa in sicer način ofsetiranja orodne poti, smer obdelave, vrednost stranskega pomika v milimetrih ter ali delamo žep v celoti ali željeno število prehodov.
  blog sc hss 12
  Po ponovnem izračunu operacije dobimo dokaj klasično orodno pot za izdelavo žepa s stenami pod kotom.

  Orodje, ki smo ga uporabili je enako kot pri zunanji grobi obdelavi D16R3.

  Tudi zato, da nam na dnu žepa, kjer je radij R1 ostane nekaj materiala.
  blog sc hss 13
  Cilj je pokazati še eno funkcionalnost, ki jo lahko uporabite v HSS modulu in sicer gre za improvizacijo, s katero dosežemo neke vrste rezkanje ostankov.

  Z drugimi besedami lahko funkcijo sprotnega izračunavanja stanja surovca (Updated Stock, ki je na voljo od verzije SolidCAM 2018 dalje) uporabimo za urejanje orodnih poti HSS operacije.

  Način kako to naredimo je, da zopet uporabimo enako strategijo (Parallel cuts: Constant Z) in za Drive surface izberemo prej izbrane stene žepa, tokrat pa tudi dno.
  blog sc hss 14
  Za orodje izberemo D6R0.2, s katerim bomo lahko obdelali področje radija R1.

  Da dosežemo učinek rezkanja zgolj preostanka materiala iz prejšnje operacije, zopet vključimo funkcijo Stock Definition.
  blog sc hss 15
  Da bi vse skupaj delovalo, je potrebno v drevesu CAM-parta imeti prej nastavljen Updated Stock na Automatic calculation (nastavitev je prav tako vidna v spodnjem delu okna Stock Definition).

  Na ta način program zazna trenutno stanje surovca in prilagoti orodno pot tako, da se rezka samo še neobdelan material.

  Potencialne kratke poti orodja, nepotrebne vstope in izstope lahko eliminiramo s parametrom Trim contours shorter than, da dobimo optimalno orodno pot.
  blog sc hss 16
  blog sc hss 16
  Za dodatne informacije o SolidCAM rešitvah se obrnite na naš portal za spletno podporo in z veseljem vam bomo odgovorili.
  Lahko pa nas tudi pokličete na 01/ 24 18 211 ali pišete na #EM#696f646c4476696b616d7d647e616a216378#EM#.

  Sorodne vsebine

  SolidCAM je vodilni med proizvajalci CAD/CAM/CNC programske opreme, ki pokriva celotni spekter programskih modulov za 2.5D rezkanje, 3D rezkanje, 4/5 osno pozicionirano in simultano rezkanje, struženje, kombinirano struženje-rezkanje in žično erozijo.
  

  Prijava