Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00
  • Tehnična informatika
  • CNC servis
  • 3D tiskalniki
  • Storitve 3D tiskanja in CNC obdelave

SolidCAM in iMachining sodelujeta pri izdelavi Škode Fabie R5!

Podjetje Zítka-Motorsport se nahaja nedaleč od mesta Mladá Boleslav na Češkem. Ima sedem zaposlenih in se ukvarja z mehansko izdelavo prototipnih delov in šablon, spremembami obstoječih komponent in majhno serijsko proizvodnjo delov za dirkalne avtomobile.
Vodja družbe je Marek Zítka, nekdanji voznik rally crossa in sedanji CNC programer, ki je opravljal prakso v podjetju Škoda MB. Ko je bila njegova kariera dirkača končana zaradi poškodbe zapestja, se je Zítka odločil, da se osredotoči na načrtovanje in proizvodnjo komponent za dirkalne avtomobile.
Ekskluzivna stranka in kupec delov, ki jih Zítka-Motorsport izdeluje, je Škoda Auto, za katere proizvajajo dele za dirkalne avte. Izbor izdelkov je pester in vključujejo dele, kot so menjalnik ohišja, ojnice, ročice, pogonske gredi, kardane, nosilce filtrov, sani, amortizerje, anatomske vzvode, pedale, itd.Zitka pic1
Marek Zítka dobavlja dele za modele Octavia, Octavia WRC, Fabia WRC, Fabia S2000 special. Trenutno izdeluje komponente za dirkalni avto Fabia R5 special. Večina delov je izdelanih iz aluminija za letalsko in vesoljsko industrijo (7075 in 7022).
Nekateri deli vsebujejo komponente iz korozijsko odpornih zlitin jekla, nekaj pa tudi iz titanove zlitine. Zítku dolgoletne izkušnje pri načrtovanju delov za dirkalne avtomobile pomagajo na sestankih z inženirji Škoda Auto.

SolidCAMov iMachining je spremenil način rezkanja pri podjetju Zítka-Motorsport.

Zítka-Motorsport je začel delovati leta 1998 na 3- osnem rezkalnem stroju. V letu 2003 so zahteve za vedno bolj natančno proizvodnjo, večjo hitrost in kakovost privedle do potrebe po zamenjavi strojev. Podjetje se je odločilo za prehod od klasičnih rezkalnih CNC strojev ter se odločilo za nakup prvega 5-osnega CNC rezkalnega centra Mikron UCP 600.
Zitka pic1

Po nakupu stroja, je Zítka spoznal, da procesi, ki sodelujejo v proizvodnji z novim strojem, zahtevajo nove rešitve, še posebej, ko gre za spremembo CAD in CAM modelov.
Po iskanju različnih rešitev na trgu ter na podlagi priporočil, se je Zítka odločil za celovito rešitev SolidWorks in SolidCAM.

csm Zitka pic4

Z iMachiningom in njegovim Čarovnikom za patentirano tehnologijo, je Zítka lahko dosegel neverjetne prihranke ter povečal učinkovitost v vseh rezkalnih CNC operacijah. To je ustvarilo zelo visoke dobičke.
Na začetku je Zítka uporabljal enostavnejše 2.5D strategije. A kmalu je družba začela sprejemati bolj zapletene dele, s poudarkom na geometrijski natančnosti, ki zahteva hitro in učinkovito grobo obdelavo.

Da bi bila sposobna dobavljati zapletene dele v izvedljivem časovnem okviru, je Marek Zítka preizkusil SolidCAM z revolucionarno tehnologijo iMachining.

iMachining je prinesel pravi preboj v CNC tehnologijah rezkanja orodja poti, saj omogoča izredno hitro in globoko obdelavo z optimizacijo orodja za rezkanje kotov in hitrosti podajanja po vsej poti orodja. Poleg tega Čarovnik za tehnologijo iMachining zagotavlja optimalne pomike in hitrosti, ki upoštevajo pot orodja, zalogo materiala, vrsto rezkalnega orodja in specifikacije CNC stroja.

V podjetju Zítka-Motorsport zelo cenijo prednosti iMachining tehnologije, še posebej ko so ugotovili, da je iMachining vrnil njihovo naložbo že po dveh mesecih! Glavni prihranki so bili v obdelovalnem času, ki se je v posameznih primerih prepolovil v primerjavi s standardnimi strategijami rezkanja.

Druga pomembna prednost iMachininga je prihranek v življenjski dobi orodja. Uporaba optimalnih pomikov in hitrosti, ki jih izračuna Čarovnik za tehnologijo je omogočila, da se je življenjska doba orodja povečala za 5-krat in več. Uporaba polne globine rezkanja zagotavlja, da je bilo uporabljeno celotno orodje, ne le njegov spodnji del. To odpravlja tudi stroške nabave specialnih orodij za trde materiale.

Sčasoma se pojavi še ena prednost, ki pa ni očitna na prvi pogled - iMachining tehnologija preprečuje zastoje v delovanju stroja. To pomeni manjšo obrabo na strojih, ki ima za posledico nižje stroške vzdrževanja stroja in podaljšano življenjsko dobo stroja.

csm Zitka pic2

Zdaj, z uporabo iMachininga, stroji v podjetju Zítka-Motorsport, obdelujejo s hitrostjo 13.000 vrtljajev in podajajo s hitrostjo 8 metrov/minuto s polno širino rezkanja kotov po vsej poti orodja.
Poleg iMachininga, podjetje Zítka-Motorsport uporablja SolidCAMov modul 5-osne obdelave, kjer zaradi manjše natančnosti v proizvodnji uporabljajo indeksirano 5-osno obdelavo.

Zanesljivost proizvodnje, določanje polizdelka in stalen nadzor med postopkom obdelave (npr. kontrola zdrobljenega svedra v izvrtini), preverijo s SolidCAM modulom Solid Probe.
Celotna naložba v SolidCAM ter v dodatne module, se je v skladu z napovedjo, povrnila že po prvem letu uporabe.
Zítka-Motorsport uporablja SolidCAM kot celovito rešitev za svoje obdelovalne potrebe. Njihove naprave vključujejo 5-osne CNC stroje, kot so Hermle C400 in Mikron UCP 600. Operacije struženja se izvajajo na CNC strojih s kupolastimi glavami kot so Kovosvit 54/1500 Masturn in DMG Mori 310 Ecoturn 310. Vsi stroji so pod nadzorom z uporabo kontrolnega sistema Heidenhain.


Prijava