01 422 49 00
Za nakup se morate prijaviti
SolidCAM logo tool leaders 160x105 17aboveSolidCAM logo tool leaders 160x105 17above SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105SolidWorks Logo Red Horizontal with Tagline 160x105
Splošne informacije: 01 422 49 00

J&J DESIGN D.O.O.

Brata Japec in Jernej Jakopin imata strast za jahte, načrtovanje, tehnologijo in inovacije. Od leta 1983, ko sta ustanovila podjetje J & J Design v Sloveniji, je podjetje ustvarilo skoraj 300 modelov za 55 proizvajalcev čolnov iz 22 držav; tako je nastalo več kot 60.000 plovil in jaht. 
Z leti je podjetje s svojimi projekti osvojilo več kot 100 nagrad za najboljši čoln v letu, nagrade za načrtovanje in okoljske nagrade, saj je J & J Design zgradil ugled za kakovostno, učinkovito in inovativno delo na svojem področju.

Najnovejša kreacija podjetja - motorna jahta za flybridge R40 - je bila zasnovana za velikega proizvajalca čolnov. Ta najnovejša jahta uporablja novo proizvodno tehnologijo in ima edinstveno nižjo in glavno namestitev na palubi, ki je povezana s športnim, plavajočim trupom za vrhunsko uporabniško izkušnjo. Ker je J & J Design razvil dobre odnose z večjimi proizvajalci čolnov, je po mnenju vodje razvoja, Martina Stariča, prišlo do potrebe, da so se pri načrtovanju morali neposredno povezati s svojimi strankami.

"V preteklosti smo uporabljali nekaj CAD sistemov za načrtovanje naših čolnov, vendar nas je v letu 2014 večja stranka resnično prisilila k uporabi programske opreme SOLIDWORKS®, ki je njena standardna konstrukcijska in proizvodna platforma", se spominja Starič. "Čeprav smo z njimi uspešno delali v preteklosti z uporabo risb in datotek STEP-a, so želeli avtomatizirati proces načrtovanja in izdelave tako, da nas neposredno povežejo s podatkovno zakladnico SOLIDWORKS PDM Professional. Število projektov, ki jih imamo s to stranko, se je povečevalo, zato smo morali uporabljati SOLIDWORKS."

J & J Design uporablja:
  • SOLIDWORKS Standard za načrtovanje
  • SOLIDWORKS Premium za načrtovanje in inženirske analize
  • SOLIDWORKS Electrical Schematics Professional za elektrotehnično načrtovanje
  • SOLIDWORKS Product Data Management (PDM) Professional za dostop do podatkovne zakladnice
JandJ design 1

Vendar, ko je podjetje implementiralo SOLIDWORKS, se je zgodilo nekaj zanimivega: Vodstvo je odkrilo, da večina mladih inženirjev že pozna in uporablja SOLIDWORKS kot svoje glavno 3D orodje za načrtovanje, kar je olajšalo integracijo s to stranko.
"Naši mladi inženirji se na strojni fakulteti učijo SOLIDWORKS, tako da ob prihodu lahko pričnejo z načrtovanjem in prispevajo skoraj takoj," pravi Starič. "Prav tako smo bili navdušeni nad razmerjem med zmogljivostjo SOLIDWORKSa in ceno."

Od uvedbe SOLIDWORKSovih rešitev je družba J & J Design ugotovila, da je prehod od končnih modelov do proizvodnje pri strankah potekal hitreje, z manj napakami pri načrtovanju in manj predelavami v proizvodnji. "Ker smo s stranko na isti platformi SOLIDWORKS, se stvari premikajo hitreje in manj je napak," poudarja Starič. "Približno 80 odstotkov naše uporabe SOLIDWORKSa vključuje eno stranko in na več načinov smo postali del njihovega oddelka za načrtovanje. Podatki o načrtovanju so kot jezik," pojasnjuje Starič. "Ko govorite isti jezik, ni le manj zmede in manj nesporazumov, temveč je v ospredju sposobnost, da se osredotočimo na reševanje konstrukcijskih in inženirskih izzivov, s katerimi se srečujemo, namesto da rešujemo težave pri pretvorbi podatkov in prevodu datotek."

S sistemom SOLIDWORKS PDM Professional se lahko J & J Design neposredno poveže s svojo uporabniško SOLIDWORKS PDM Professional podatkovno zakladnico. "Naša SOLIDWORKS PDM  podatkovna zakladnica nam omogoča, da se priključimo na kupčeve delovne tokove in sprejmemo sistemske nadzorne zmogljivosti sistema," pravi Starič. "Ko nas je ta stranka prisilila k uporabi SOLIDWORKS-a, smo spoznali, da smo morali postati del njih, da bi ohranili razmerje." "Uporaba SOLIDWORKS-a za načrtovanje čolnov za to stranko je bil le prvi korak," dodaja Starič. "S SOLIDWORKS PDM Professional smo integrirani neposredno v jedro delovanja stranke, od tega so mnogi procesi avtomatizirani. Na primer, ko izdamo projektno datoteko za proizvodnjo, gre neposredno na frezalne stroje naših kupcev. SOLIDWORKS PDM smo izkoristili skoraj takoj, saj naše delo traja manj časa in naša stranka uživa znatno učinkovitost na končnem proizvodu. "

Prehod na SOLIDWORKS prav tako pomaga J & J Designu urejati povečanje svoje ekipe načrtovanja in inženiringa. "Ko smo leta 2014 uvedli SOLIDWORKS, smo imeli štiri inženirje," pravi Starič. "Do leta 2015 smo imeli 12 inženirjev in do leta 2016 smo zrasli na 20. Danes imamo v projektni in inženirski ekipi 30 ljudi, naš elektro inženir pa je resnično sprejel programsko opremo SOLIDWORKS Electrical. Implementacija SOLIDWORKSa nam je pomagala upravljati to rast, saj novi člani ekipe običajno ne potrebujejo usposabljanja. 
SOLIDWORKS je na nek način podoben jadranju," nadaljuje Starič. "Ko ste na morju, lahko veter občutite kot svežo sapico. SOLIDWORKS je takšen. SOLIDWORKS je svež in za njim ostajajo premišljene ideje. Prav gotovo uživamo v vožnji SOLIDWORKSa v J & J Designu."

Z uvedbo SOLIDWORKSa je J & J Design zmanjšal svoje cikle načrtovanja in izdelave, odpravil napake pri načrtovanju in predelavi načrtov, izboljšal kontrolo revizije in električne sheme ter se neposredno povezal s podatki ter PDM zakladnico svojega največjega kupca.

Ostale dejavnostiPrijava